• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Indija želi Dassault Rafale i na svojim nosačima aviona, tražili iz Francuske 26 aviona

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlada u Nju Delhiju poslala pismo Parizu sa specifikacijama za 26 mornaričkih vazduhoplova kakvih želi. Potpisivanje ugovora moguće tokom 2024.

  • 0
Dassault Rafale Wikimedia/Mass Communication Specialist 3rd Class Brooke Macchietto/U.S. Navy

Francuska je dobila zvanično pismo od Indije sa zahtevom da proda indijskoj ratnoj mornarici 26 aviona Dassault Rafale Marine koji bi bili stacionirani na njihovim nosačima aviona.

Ovaj zahtev dolazi u trenutku kada se francuski proizvođač nadmeće na tenderu za isporuku 114 višenamenskih borbenih aviona za indijsko ratno vazduhoplovstvo (Indian Air Force - IAF), navodi portal Eurasia Times.

Za dobijanje ovog ugovora, koji indijski mediji nazivaju "majka svih poslova" (mother of all deals) veoma su zainteresovani  se i giganti poput američkog Boeing-a sa svojim avionima F/A-18 i F-15EX, Lockheed Martin sa F-21 i švedski SAAB sa JAS-39 Gripenom, ali i još nekoliko proizvođača aviona.

Planirano je da mornarički modeli Rafala budu bazirani na nosačima aviona INS Vikrant i INS Vikramaditya. Ovo je tek prvi korak u poručivanju aviona: Francuska tek treba da izvrši procenu indijskog zahteva i da eventualno pošalje pismo prihvatanja zahteva.

Tek nakon toga se ulazi u pregovore o ceni proizvodnje 26 mlaznjaka. Potpisivanje eventualnog ugovora moglo bi se očekivati tokom 2024.

Kompanija Dassault Aviation (Daso) suočava se sa porastom zahteva za svojim borbenim avionom  4+ generacije nakon što je na osnovu ugovora koji su potpisale vlade u Parizu i Nju Delhiju isporučila 36 Rafala za IAF.

Nedavno su francuski mediji objavili vest da je Dassault dobio posao opremanja ratnog vazduhoplovstva Saudijske Arabije ovim avionima, nakon što je Nemačka stavila veto na proizvodnju aviona marke Eurofighter Typhoon za potrebe vlade u Rijadu.

Hrvatska je poslednji inostrani korisnik ovog aviona i isporuka se očekuje naredne godine, o čemu je Aero.rs pisao.

Rafale je još 2013. godine pobedio na tenderu u okviru kog je trebalo isporučiti 126 lovaca u okviru programa nabavke srednjih višenamenskih borbenih aviona (Medium Multi-Role Combat Aircraft - MMRCA)

Dassault Rafale India Wikimedia/Dylan Agbagni (CC0)
Međutim, dve godine kasnije Premijer Indije Narendra Modi otkazao je tender i za gotovo osam milijardi dolara kupio od Francuske 36 Rafala.

"IAF planira da uvede šest eskadrila višenamenskih borbenih aviona po fazama. Brzina uvođenja bila bi povezana sa našom Made in India incijativom. Do sada smo dobili ponude od osam velikih proizvođača ovakvih vazduhoplova", izjavio je glavnokomandujući IAF-a maršal V. R. Čaudri indijskim medijima.

Eksperti smatraju da se uži izbor sveo na avione F-15EX i Rafale i ali i da JAS-39 Gripen nije isključen iako znatno manji i jeftini od prva dva i pogonjen samo jednim motorom.

Rafale je dvomotorni višenamenski borbeni avion četvrte generacije, koji je dizajniran da bude okosnica Armée de l'Air et de l'Espace do 2040. godine. Prvi put je poleteo 1986. godine, a u uveden je u upotrebu - u prvim varijantama - početkom ovog veka.

Namenjen je da izvršava zadatke protivvazdušne odbrane, premoći u vazdušnom prostoru i dejstva vazduh-zemlja. Osnovne varijante su C, dvosed B i mornarički M.

Moguću nabavku bar jedne skadrile Dassault Rafale za srpsko RViPVO, više puta su spominjali najviši državni predstavnici, uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Prema tim navodima, razgovori o eventualnoj nabavci traju već više od godinu dana.

(Aero.rs/AB)

Video: Ministar odbrane Miloš Vučević posetio bazu egipatskog ratnog vazduhoplovstva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>