• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvatska danas preuzima prvi Dassault Rafale za HRZ

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postupna isporuka svih aviona Rafale i prateće opreme očekuje se tokom naredne i  početkom 2025. godine

  • 5
Dassault Rafale HRZ J.MORTREUIL/Armée de l'Air et de l'Espace/SIRPA/MORH

U bazi Francuskog ratnog vazduhoplovstva Mon d Marsan danas se održava svečana ceremonija primopredaje prvog višenameenskog borbenog aviona Dassault Rafale Hrvatskoj, odnosno formalni prenos vlasništva nad avionima između dve države.

Uoči primopredaje aviona, u Francuskoj su pripadnici francuskog ratnog vazduhoplovstva (Armée de l'Air et de l'Espace) i Oružanih snaga Republike Hrvatske, odnosno Hrvatskog raznog zrakoplovstva (HRZ) izvršili poslednje pripremne radnje za njihovo preuzimanje, saopštilo je hrvatsko ministarstvo odbrane

Ceremoniji prisustvuje hrvatski ministar odbrane Mario Banožić, izaslanik predsednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, i visoka delegacija oružanih snaga na čelu s načelnikom generalštaba (Glavnog štaba OSRH) admiralom Robertom Hranjem, najavljeno je iz MORH.

Dassault Rafale HRZ J.MORTREUIL/Armée de l'Air et de l'Espace/SIRPA/MORH
Avion koji je prikazan na fotografijama nosi broj 170 i jedan je od dva Dassault Rafale B dvoseda - drugi je 171 - koji su ranije primećeni u Francuskoj tokom obuke pilota HRZ o čemu je Aero.rs pisao.

Hrvatska je sredinom 2021. godine konačno odlučila da nabavi za potrebe HRZ dvanaest korišćenih Dassault Rafale aviona,  koji su prethodno bili u sastavu francuskog ratno vazduhoplovstva. Eskadrila letelica je Hrvatsku koštala 999 miliona evra, a u njenom sastavu će biti deset jednoseda i dva dvoseda.

Prema "projekcijama korištenja u HRZ, nabavka ovih, u potpunosti NATO kompatibilnih aviona, dovoljna je za idućih 30 i više godina", tvrdi hrvatsko ministarstvo odbrane

Postupna isporuka svih aviona Rafale i prateće opreme u očekuje se tokom naredne i  početkom 2025. godine. Planirano je da prvih šest aviona stigne u Hrvatsku u maju 2024. godine.

Prijem drugih šest aviona Rafale i njihov prelet u Hrvatsku planiran je krajem 2024. na dalje prema dinamici jedan avion mesečno.

Komandant HRZ brigadni general Michael Križanec kaže da će sve biti spremno za dolazak aviona Rafale iduće godine: "Izgradnja cjelokupnog paketa sposobnosti za prihvat aviona ide po planu. Nemamo kašnjenja, sve je u zelenom i u budžetu. Segmenti vezani za infrastrukturu će biti gotovi početkom drugog kvartala iduće godine, za prihvat aviona. Međutim, do tada će biti instalirana i postavljena ostala imovina, konkretno simulator za pilote".

Rafale je višenamenski dvomotorni lovac četvrte generacije, koji je dizajniran da bude okosnica Armée de l'Air et de l'Espace do 2040. godine. Namenjen je da  izvršava zadatke protivvazdušne odbrane, premoći u vazdušnom prostoru i dejstva vazduh-zemlja.

Moguću nabavku bar jedne skadrile Dassault Rafale za srpsko RViPVO, više puta su spominjali najviši državni predstavnici, uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Prema tim navodima, razgovori o eventualnoj nabavci su traju već više od godinu dana.

(Aero.rs)

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>