• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Snimak napada: Huti oborili američki dron, F-15E razneli iransko skladište naoružanja u Siriji

Vreme čitanja: oko 4 min.

Meta američkih borbenih aviona bilo je naoružanje koje su koristili Huti i druge paravojne formacije koje podržava Iran u napadima na snage stacionirane u Iraku i Siriji

  • 0

Nakon što su 8. novembra paravojne formacije Huta koje podržava Iran  oborile bespilotnu letelicu MQ-9 Reaper nad delom obale Crvenog mora u blizini Jemena , avioni Američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF) izveli su napad na skladište oružja i municije Iranske revolucionarne garde.

Na društvenim mrežama pojavio se - verovatno termovizijski i verovatno dobijen od samih hutskih gerilaca - na kome se vidi obaranje Reapera. Američki izvori tvrde da je MQ-9, koji može da nosi naoružanje bio na izviđečkoj misiji i da je oboren iznad međunardnonih voda.

Dva američka borbena aviona Boeing F-15E Strike Eagle lansirala su svoje projektile na objekat u istočnoj Siriji, navodi komanda USAF-a, precizirajući da se radi o skladištu u kom se, po svoj prilici, nalazilo naoružanje korišćeno u seriji napada na američke snage.

Ovaj vazdušni udar koji američka administracija definiše kao odbrambeni, nije zvanično povezan sa obaranjem Reaper-a, ali Vašington smatra da je vlada u Teheranu odgovorna jednako koliko i Huti za obaranje drona, ali i druge napade koji su se desili u poslednje dve nedelje.

“Precizni odbrambeni udar je odgovor na seriju napada protiv američkog osoblja u Iraku i Siriji koju su izvele snage bliske Iranskoj revolucionarnoj gardi”, objavio je Pentagon, dodajući da se radi o “preciznoj i neophodnoj akciji”.

U saopštenju Vašingtona navodi se da je, “predsednik SAD Džo Bajden naredio napad na skladište municije uz upotrebu dva aviona tipa Boeing F-15”.

Pretpostavlja se da su u pitanju letelice koje su 13. oktobra preletele iz Lejkenhita u Velikoj Britaniji, gde je bazirana 494. lovačka eskadrila  (494th Fighter Squadron Panthers) aviona F-15E na kako je navedeno "neodređenu lokaciju". Ovi avioni su potom prebačeni u Muvafak Salti Al Azrak vazduhoplovnu bazu Jordanskog ratnog vazduhoplovstva, u kojoj nalaze razne letelice pod komandom USAF,  prenosi portal Flightglobal.

Centralna komanda USAF-a navodi da je dolasku Pantera prethodio i dolazak 354. ekspedicione eskadrile (354th Expeditionary Fighter Squadron) u region, kao i dolazak borbene grupe (Carrier Strike Group) nosača aviona CVN-78 Džerald R Ford. Nedavno je na Bliski istok stigao i nosač CVN-69 DvajtAjzenhauer sa pratećim brodovima.

Holandski portal Scramble koji se smatra jednim od najreferentnijih javno dostupnih izvora o globalnom kretanju vojnih aviona, navodi da je u pitanju deset aviona A-10C Thunderbolt IIs iz 355. vinga (355th Fighter Wing) iz baze Dejvis Montan u Arizoni.

“Preduzećemo sve neophodne mere da zaštitimo naše ljudstvo od onih koji su odgovorni za napad i odgovorićemo kad i gde mi procenimo”, saopštila je  američka Centralna komanda (US Central Command) stacionirana u Tampa Beju na Floridi, koja je potvrdila da su u protekloj nedelji u toj oblasti leteli i bombarderi B-1B.

Slične napade američke snage su izvele 27. oktobra koristeći avione Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon,  a bombarderi B-1B Lancer su leteli izviđačke i trenažne misije nad područjem dva puta u pratnji lovaca, navodi Air&Space Forces magazin.

Nastavićemo sa odbrambenim akcijama kako bismo uzvratili na napade svih onih koji se uključe u neprijateljske akcije protiv naših snaga”, rekao je državni Sekretar odbrane Lojd Ostin 9. novembra.

Jedinice SAD koje su razmeštene u Siriji i Iraku bile su pod više od 40 odvojenih raketnih i bespilotnih napada, koji su povećani otkako je Amerika pružila podršku izraelskom obračunu sa palestinskim Hamasom u pojasu Gaze.

Više od 25 pripadnika američkih snaga je ranjeno u tim napadima, a jedno lice je preminulo usled srčanog udara tokom raketnog napada.

Podsetimo, u terorističkom napadu Hamasa poginulo je više od 1.400 Izraelaca. Više od 10.000 Palestinaca je izgubilo život u akcijama koje su nakon napada sprovele Izraelske odbrambene snage (Israeli Defense Forces - IDF).

F-15E US Air Force photo by Ethan Wagner
Avion F-15e je višenamenski dvosed projektovan za velike dolete, velike brzine, predviđen kako za samostalno dejstvo, tako i za misije podrške izviđačkih i bombarderskih letelica. Učestvovao je u nekoliko operacija USAF-a i NATO snaga. Uveden je u upotrebu 1988. godine, a do danas je proizvedeno 237 letelica ovog tipa.

Ovaj avion koji pogone turbo-mlazni motori Prat and Whitney F100-229 dostiže brzinu veću od 2.660 kilometara na sat. Maksimalna visina leta mu je veća od 18.000 metara.

Naoružan je topom kalibra 20 mm M61 Vulkan sa bojevim kompletom od 510 granata, a može da ponese nuklearnu bombu Mark 82 kao i Mark 84, klasične i kasetne bombe, rakete vazduh-vazduh AIM-9 Sidewinder i AIM-120 AMRAAM, kao i čitav spektar vođenog i nevođenog naoružanja vazduh-zemlja.

(Aero.rs)

Video: Airbus A330MRTT automatic refueling

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>