• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Milan Šarić završio je ŠRO a zatim i VSORO i postao pilot: RViPVO dobilo prvog "pilota sa kursa"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potporučnik pilot Milan Šarić iz Sremske Mitrovice, master sporta i fizičkog vaspitanja, dobio letačku značku od zamenika komandanta RV i PVO brigadnog generala Braneta Krnjajića

  • 4
Ratno vazduhoplovstvo i PVO, Vojska Srbije Foto: Salinger Igor

“Ovim su se ispunili moji dečački snovi”, izgovorio je pred strojem 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile potporučnik-pilot Milan Šarić, kom je danas letačku značku uručio zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Brane Krnjajić.

Potporučnik pilot Milan Šarić bio je do nedavno master Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu.

Ratno vazduhoplovstvo i PVO, Vojska Srbije Foto: Salinger Igor
A onda, kada je Vojska Srbije raspisala konkurs za školovanje dodatnih pilota, rešio da se prijavi za program Vojno stručnog osposobljavanja rezervnih oficira (VSORO) roda avijacija.

Posle sedam meseci osnovne vojne obuke u Vojnoj akademiji, kao rezervni potporučnik, Šarić je otpočeo letačku obuku koju je po razdelima završio u oktobru ove godine u 252. školsko-trenažnoj avijacijskoj eskadrili "Kurjaci sa Ušća" (252.štae) na avionu Lasta 95.

Tada je proizveden u čin potporučnika, kom je danas, na osnovu naredbe komandanta RV i PVO general-potpukovnika Duška Žarkovića, letačko zvanje dodelio brigadni general Krnjajić.

Ovaj model školovanja oficira i oficira-pilota odvija se od 2022. godine po Planu i programu koji je razvilo Ministarstvo odbrane.

U RViPVO i MO kazu da se "u mnogim zemljama u svetu školovanje pilota odvija i na ovaj način, osim redovnog pohađanja vojnih akademija.

Potporučniku Šariću zvanje pilota pete kategorije dodeljeno je na vojnom aerodromu Potpukovnik-pilot Milenko Pavlović na Batajnici.

(Aero.rs)

Video: BEOAVIA - Udruženje studenata vazduhoplovstva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojča

    16. novembar 2023. | 07:08

    Neće valjda sa kursem da brani državu sa ovim aviončićem ?! Da li ste vi realni ? To je ista priča kao i sa obučenim medicinskim osobljem sa kursom. U lepom smeru sve ide, bravo.

  • Realnost

    16. novembar 2023. | 14:28

    Možete li nam pojasniti te kategorije vojnih pilota, koja kategorija vozi traktor koji vuče avion, a koja leti migom 29, malo mi je to kao laiku konfuzno!?!! I šta to uopšte znači za vojsku, koje dužnosti će navedeni gospodin obavljati, dali je on vojni borbeni pilot ili nešto neodređeno ili mu letačke dozvola služi da bi ostvario karijeru u civilstvu!?? Mnogo nejasnoća ima ova informacija koje su bitne za širu javnost!!!! Hvala!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>