• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Airbus C295MW iznad Vojvodine: "Medijski let" najnovijeg aviona RViPVO

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekipa portala Aero.rs bila je na letu za medije novog transportnog aviona Airbus C295MW u sastavu 138. transportne avijacijske eskadrile

  • 0
C295W RviPVO Salinger Igor

Nesto vise od mesec dana od kada je Ministarstvo odbrane objavilo da je RViPVO uvelo u upotrebu najnoviji transportni avion Airbus C295MW i tom prilikom ga prikazalo ministru odbrane i Načelniku generalštaba, priliku da vide - i ne samo da vide već i da se "provozaju" novim sprskim vojnim avionom - dobili su i predstavnici medija.

Juče smo prvi obajavili vest o dolasku u Srbiju drugog aviona ovog tipa, a danas je ekipa portala Aero.rs imala priliku da leti ovim, bez preterivanjima, najmodernijim avionom u svojoj kategoriji.

C295W RviPVO Salinger Igor
Komandant 138 transportne avijacijske eskadrile "Rode" potpukovnik-pilot Goran Brkić upravljao je, kao vođa vazduhoplova, na letu koji je Komanda RV i PVO i Uprava za odnose s javnošću MO upriličila za manji broj novinara domaćih redakcija

Let je obavljen na visinama od 1.200 i 1.500 metara na maršruti Beograd-Novi Sad-Zrenjanin-Pančevo-Beograd po relativno povoljnim meteorološkim uslovima.

Let je trajao tridesetak minuta. 

Avion Airbus C295W može transportovati 70 vojnika, ili 48 padobranaca, ili 24 ranjenika na nosilima sa sedam medicinskih radnika, navodi RViPVO. Ovim vazduhoplovom može se transportovati i 50 putnika u običnom rasporedu sedišta ili do 30 putnika u VIP varijanti.

Airbus C-295 može da nosi i pet standardnih paleta ili osam kontejnera A22.

Dva aviona koja je 2022. Vojska Srbije kupila od evropskog konzorcijuma za, kako je tada naveo predsednik republike Srbije Aleksandar Vučić, ukupno 81 milion evra, opremljeni su Collins Aerospace Pro Line Fusion paketom avionike koja se smatra jednom od najsevremenijih koja se može naći danas na tržištu.

"Ovim se sa uspehom nastavlja proces opremanja Vojske Srbije novim sredstvima, naoružanjem i vojnom opremom", navodi Ministarstvo odbrane.

(Aero.rs/AB)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>