• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stiže i drugi Airbus C295: Najnoviji avion RViPVO upravo ušao u vazdušni prostor Srbije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Drugi od dva naručena najmodernija transportera za RViPVO, poleteo je iz Sevilje 12:20 a sletanje na batajnički aerodrom pukovnik-pilot Milenko Pavlović očekuje se nešto posle 17:30 časova

  • 4
Airbus Casa 295 Dimitrije Ostojic

Vojska Srbije, odnosno Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana (RViPVO) danas dobija još jedan transportni avion Airbus C295, saznaje Aero.rs

Drugi od dva naručena najmodernija transportera koji će raspolagati RViPVO, avion vojnog evidencijskog broja 29502, poleteo je iz Sevilje (SVQ) "tačno u minut" u 12:20 a sletanje na batajnički aerodrom pukovnik-pilot Milenko Pavlović očekuje se nešto posle 17:30 časova po lokalnom vremenu, pokazuju javno dostupni podaci sa servisa za praćenje letova Flightradar24.

Novi C295 ušao je u vazdušni prostor Srbije zapadno od Šapca.

C295 Flightradar24.com

Prvi transporter ovog tipa stigao je u Srbiju krajem septembra, praćen sa tri borbena aviona MiG-29 iznad Save i Beogardskog sajma gde je tada održavan sajam naoružanja Partner2023.

Dve nedelje kasnije, najnoviji vazduhoplov je prikazan ministru odbrane Milanu Vučeviću i načelniku Generalštaba generalu Milanu Mojsiloviću na aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović u Batajnici, o čemu smo takođe tada izvestili na Aero.rs.

Kako je Aero.rs pisao, ovim isporukama udahnut je, možemo slobodno reći skoro pa u poslednjem trenutku, život transportnoj komponenti srpskog vojnog vazduhoplovstva koja je protekle skoro pa dve decenije odrzavana "na resipratoru".

Uz dva manja aviona - jedan preostali Antonov An-2 i novonabavljeni Piper Seneca - okosnicu 138. transportne avijacijske eskadrile činio je pouzdani transporter Antonov An-26.

Duže vreme najavljivana i još duže iščekivana nabavka novog savremenog transportnog aviona za RViPVO Vojske Srbije ozvaničena je tokom državne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kraljevini Španiji u februaru prošle godine: ugovor o nabavci dva srednja taktička trasportera C295 su potpisali predstavnik Ministarstva odbrane pukovnik Aleksandar Cakić i predstavnik Jugoimport-SDPR Miroslav Mijatović sa srpske strane i zvaničnici Airbus Bernhard Brener i Joanis Papahristofilu.

Prema rečima predsednika Vučića tada, vrednost ugovora je 81 milion evra, od čega 66 za dva aviona a ostalo za rezervne delove, obuku i podršku.

(Aero.rs/SI)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    14. novembar 2023. | 18:06

    Ja jesam laik, ali se pitam čemu ovakav avion vojsci služi? Ne deluje da može da preveze tehniku, a ni ljudstvo u nekom većem broju. Šta je prednost (ili cilj) ovog avionu u odnosu na neki transportni helikopter (koji može da ima višestruku namenu i sleti na bilo koju poljanu)?

  • Milorad

    14. novembar 2023. | 19:13

    E sad čim bude neki zamljotres u hrvatskoj ili albaniji ,da im ovim avionima šaljemo pomoć i trošimo resurse letelice. I oni bi nama sigurno ,da treba . Ovo važi i za helikoptere,što više da se arče gde god je požar u okolnim zemljama.

  • topalović đorđe

    15. novembar 2023. | 20:26

    Pajper seneka nije novonabavljen,došao pre više od 10 godina

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>