• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Boeing P-8A Poseidon završio u moru: Avion američke mornarice izleteo sa piste na Havajima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Boeing P-8A Poseidon patrolni je i izviđački avion američke mornarice nazvan po bogu mora iz starogrčke mitologije, napravljen je na osnovu putničkog Boeing 737

  • 2
Udes americkog aviona mornarice , P-8 Poseidon (Posejdon) srušio se  na Havajima Tanjug/AP/Diane Dircks

Patrolni avion Boeing P-8 Poseidon američke mornarice (US Navy), izleteo je juče (ponedeljak 20.11.) sa piste i završio u moru na ostrvu Ohau na Havajima, saopštili su američki zvaničnici a prenose mediji.

Na Ohau se nalazi baza američkih Marinaca Kenhou bej (Marine Corps Air Station Kaneohe Bay) na čiji je aerodrom (NGF) avion očigledo nameravao da sleti ali je iz nekog razloga preleteo mesto sletanja, odnosno "overšotovao", (od engl. overshoot) i završio u moru.

Portparol Marinaca u bazi poručnik Hejli Harms saopštio je nije bilo žrtava u osmočlanoj posadi aviona.

Na snimcima se može videti velika letilica negde do polovine potopljena u more, kao i spasilački čamci oko aviona. Nisu primetna veća oštećenja, odnosno lomovi strukture aviona, što sugeriše da je u pitanju bio bar delimično kontrolisan ulazak u vodu a ne rušenje aviona, što potvrdđuje i podatak da nije bilo žrtava

U trenutku icidenta horinzontalna vidljivost je bila "oko jedne milje" (1.600 m), sa udarima vetra do 21 milju na sat i maglom, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, ukratno ne baš idealno vreme za sletanje ali ipak ne preterani izazov za dobro obučenu posadu pod predpostavkom da je aerodrom opremljen adekvatim sredstvima za instrumentalni prilaz

Boeing P-8A Poseidon patrolni je i izviđački avion američke mornarice, sasvim adekvatno nazvan po bogu mora iz starogrčke mitologije. Napravljen je na osnovu putničkog Boeing 737, najprodavanijeg putničkog aviona na svetu.

Boeing P-8A zamenio - ili jos uvek postepeno menja - avione starije generacije, pre svega P-3 Orion. Prvi let Poseidon je obavio 2009 a u upotrebi je od pre deset godina.

Osnova sistema P-8A je veoma sofisticirana elktronska oprema za osmatranje koju avion poseduje i njeni operateri. Može da nosi i torpeda i vođene rakete, za misije protivpodmorničke i protivpovršinske borbe.

Pored američke mornarice, Boeing P-8 poseduju i australijske, novozelandske, britanske, norveške i indijske Oružane snage.

(Aero.rs)

Video: St Martin - Princess Juliana Airport: Prelepa Marija "hvata" avione

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Цвркут птице

    21. novembar 2023. | 18:31

    Ма то је бог мора Посејдон само позвао своје истоимено чедо да доидђе мало у посету код њега.

  • Predrag

    23. novembar 2023. | 07:14

    Koji li je genije zaključio da se Kaneohe bay izgovara Kenhou??? Ka-ne-o-he — pozdrav od Vuka Karadžića…

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>