• 55

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik Vučić ispred Airbus Helicopters H145M D3: "Ako budemo zadovoljni, naručićemo još"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predstavnici Airbus Helicopters pohvalili su se predsedniku Srbije da će "svi naručeni primerci biti isporučeni sledeće godine". Srpski H145M D3 nosiće i vođeno naoružanje

  • 55
H145M D3 Salinger Igor

Pored jedanaest helikoptera Mi-24P, odnosno Mi-35P nabavljenih na Kipru za Vojsku Srbije, predsedniku Srbije prekjuče (četvrtak 23.11) je prikazan i helikopter Airbus H-145M D3 o kome je Aero.rs izvestio prošle nedelje da je stigao u Srbiju i da je snimljen na aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović.

H145M D3 je unapređena varijanta helikoptera, koju pre svega odlikuje novi petokraki rotor koji, omogućava bolje performanse, manju masu helikoptera za oko 100 kg i veću nosivost za oko 150 kg.

Aleksandar Vučić Batajnica Tanjug/Rade Prelić
U razgovoru sa pripadnicima Vojske Srbije ali i Airbus Helicopters koji su bili postrojeni ispred helikoptera, predsedniku Vučiću je rečeno kako zahvaljujući novom rotoru helikopter ima manje vibracije o čemu smo takođe pisali ali i da je "znatno tiši" od standardne varijante sa 4-krakim rotorom što "može dosta da znači u borbenim dejstvima"

Predstavnici Airbus Helicopters pohvalili su se predsedniku Srbije da je lakše i jednostavnije održavanje novog rotora, kao i da će "svi naručeni primerci biti isporučeni sledeće godine" na šta im je on uzvratio sa "ako budemo zadovoljni naručićemo još".

Pomoćnik Ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović rekao je predsedniku Vučiću da su, pored integracije domaćeg naoružanja na H145M, o čemu smo pisali, za nove helikoptere nabavljene i lanseri laserski vođenih rakete kalibra 70 mm kao deo HForce3 sistema naoružanja.

"Kupili smo u paketu za sve borbene helikoptere laserski vođene rakete", kaže Miloradović. U pitanju su rakete FZ275 proizvođača Thales. Rakete su dužine 1.8 metara, težine pre lansiranja 12.5 kg sa bojevom glavo mase 4 kilograma. Kompatibilne su sa nevođenim raketama koje mogu da se lansiraju iz istog lansera FZ231.

Kako smo već pisali, helikopter na repu ima upisan vojni evidencijski broj 14506, ali je oznaka nacionalne pripadnosti pokrivena jer nije izvršena primopredaja između proizvođača i Srbije kao korisnika.

(Aero.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    26. novembar 2023. | 07:42

    Srbija je uz Vučića svakim danom sve snažnija i vojno i u svakom drugom smislu.

  • kjfy

    26. novembar 2023. | 07:03

    Napokon imamo savremene višenamenske helikoptere, koji su nam preko potrebni.

  • dgdg

    26. novembar 2023. | 07:52

    Sa ovakvim helikopterima, naše vazduhoplovstvo je dobilo naj savremenije višenamenske platforme.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>