• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najnoviji helikopter za Vojsku Srbije: Aero.rs snimio prvi H145M za RViPVO sa poboljšanim rotorom

Vreme čitanja: oko 3 min.

H145M D3 je unapređena varijanta helikoptera koju pre svega odlikuje novi petokraki rotor koji, tvrdi proizvođač, omogućava bolje performanse

  • 2
H145M D3 Salinger Igor

Prvi helikopter Airbus H145M za RViPVO Vojske Srbije iz nove tranše od ukupno deset dodatnih letilica koji su poručeni 2022. godine viđen je na aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavloć kod Batajnice. Novi helikopter je primećen, u paru sa još jednim istog tipa, u sredu, 15. novembra prilikom posete novinarskih ekipa promotivnom letu najnovijeg tranportnog aviona srpskog vazduhoplovstva, Airbus C295.

Helikopter na repu ima upisan vojni evidencijski broj 14506, ali je oznaka nacionalne pripadnosti pokrivena - što sugeriše da još uvek nije izvršena primopredaja između proizvođača i Srbije kao korisnika.

U pitanju je unapređena varijanta helikoptera (H145M D3) , koju pre svega odlikuje novi petokraki rotor koji, tvrdi proizvođač, omogućava bolje performanse, manju masu helikoptera za oko 100 kg i veću nosivost za oko 150 kg.

Najnoviji "5-kraki" H145M D3 viđen je sa domaćim kontejnerima GH-78 u kome se nalazi provereni mitraljez M87 za municiju kalibra 12,7 mm na bočnim nosačima, pa se može predpostaviti da prozvođač Airbus vrši ispitivanja i sertifikaciju ovog naoružanja za novu varijantu helikoptera.

Karakteristično naranžaste uniforme posade helikoptera, kakve koriste probni piloti idu u prilog ovoj pretpostavci.

H145M D3 Salinger Igor
Pored GH-78 kontejnera, pažljivi posmatrači na helikopteru mogu da uoče još "ratničku" opreme: sistem za samožaštitu, odnosnu patrone sa IC mamcima, kao i elektro-optički sistem, najverovatnije Wescam MX-15, jedan od najboljih i najsveobuhvatnijih koji se može naći na tržištu u svojoj klasi

Prema javno dostupnim podacima sa servisa za praćenje vazduhoplova Flightradar24, helikopter, privremeno za potrebe proba i isporuke registrovan u nemačkom registru vazduhoplova kao D-HBKD, sa aerodroma Egenfelden je preko Graca u Austriji doleteo na Batajnicu 2. novembra.

H145MD3 Flightradar24.com

Inače, na raniji upit Aero.rs, Ministarstvo Odbrane je potvrdilo da je u Nemačkoj u toku obuka pripadnika RViPVO, konkretno 890. mhe Pegazi koja do sada nije koristila ovaj tip helikoptera.

"Preobuka pilotskog i tehničkog sastava 890. mešovite helikopterske eksadrile 204. vazduhoplovne brigade Ratnog vazduhoplovstva i PVO za helikoptere H-145M u Saveznoj Republici Nemačkoj je u toku. Raspodela helikoptera H-145M u jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i PVO, biće izvršena nakon njihovog prijema i uvođenja u operativnu upotrebu", naveli su u MO za portal Aero.rs

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije budućih srpskih helikoptera, od kojih je posebnu pažnju privukla letilica atraktivno obojena u boje nacionalne trobojke za koju se navodi da će biti "vojni VIP", odnosno sa zadatkom vazdušnog prevoza zvaničnika.

Prvih devet helikoptera ovog tipa, od toga pet za RViPVO i četiri za Helikoptersku jedinicu MUP, naručeno je krajem 2016. godine. Prvi za Vojsku Srbije isporučen je nešto manje od dve godine kasnije.

Kako je tada saopšteno, ukupna vrednost ugovora bila je za prvih devet H145M oko 105 miliona evra, ali ga treba gledati u okviru znatno šire saradnje srpske namenske industrije sa evropskim proizvođačem helikoptera

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by GME-AirFoto GbR (@gme_airfoto)

Pet helikoptera za Vojsku Srbije je različito opremljeno: za opšte namene - transport, za traganje i spasavanje a tri su opremljeni i za borbena dejstva. Ovi helikopteri mogu da nose širok spektar naoružanja, a u srpskom RViPVO to su GH-78 kontejneri sa mitraljezima i lanseri nevođenih raketa od 80 mm.

Više puta je od strane zvaničnika Ministarstva odbrane pominjana i namera integracije vođenog naoružanja na postojeće i helikoptere koji treba da budu isporučeni.

(Aero.rs)

Video: Airbus Helicopters H145M RViPVO Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gedza gegula

    18. novembar 2023. | 12:23

    Sza reci a ne zaplakati umesto ruskih ubica hilihoptera mi kupujemo igracke od francuza a i skuplji je garantujem od ruskih

  • Bulatovic Nebojsa

    1. decembar 2023. | 01:40

    Srbija vrlo mudro vrsi nabavke,kada su posebno helikopteri u pitanju, ali u svakom pogledu. Mislim da je Srpskoj vojsci potrebno, osim ovog narucenog i vec placenog, treba jos desetak Mi 117, da bi se kompletirao taj segment. Sto se transportne avijacije tice ,potrban je jedan ogroman Antonov ili slican Erbasov, cisto radi ,transporta naoruzanja, posto srbija proizvodi i izvozi naoruzanje, a dosta i uvozi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>