• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Helikopter H145M u bojama srpske zastave iznad Nemačke: Obuka pilota za nove letelice RViPVO

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aero.rs vam donosi fotografije sa obuke letača RViPVO u Nemačkoj na najnovijoj varijanti helikoptera Airbus H145M

  • 0
Airbus Helicopters H145M D3 SDMG / @matthiasboehmler

Posle prve nabavke devet helikoptera Airbus H145M - od toga pet za Vojsku Srbije a četiri za Helikoptersku jedinicu MUP - Srbija je 2020. od evropskog konzprcijuma poručila još deset helikoptera.

U pitanju je najnovija varijanta ovog helikoptera označena H145M D3 i razlikuje se prvenstveno po novom petokrakom rotoru koji, tvrdi proizvođač, omogućava bolje performanse, manju masu helikoptera za oko 100 kg i veću nosivost za oko 150 kg.

U razgovoru sa iskusnim pilotom koji je u svojoj karijeri uz mnoge druge tipove leteo obe varijante Airbus H145M, saznali da su novim rotorom otklonjene vibracije koje su bile prisutne na ovim helikopterima a to su pripadnici RViPVO rekli i Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović.

Trenutno je u Nemačkoj - gde se ovi helikopteri i proizvode - u toku obuka pilota i tehničara Vojske Srbije za novu verziju kao i za specijalizovane zadatke, a naš kolega Matias Boemler, fotograf iz Štutgarda, snimio je čak tri razičita helikoptera koji će najverovatnije, kada se završi obuka i obavi formalna primopredaja, ući u sastav srpskog RViPVO.

Fotografije su napravljene u Airbus Helicopters sedištu u Donauvortu i u Ausburgu.

U pitanju helikopteri sa nemačkim test registracijama ("probnim tablicama") D-HBKN, D-HADQ i D-HBQH.

Zanimljivo je da sudeći po fotografijama, sva tri primeraka imaju meteorološki radar u nosu što sugeriše da su u pitanju helikopteri opšte namene, za putnički ili vojni transport, traganje i  spasavanje i druge primarno neborbene zadatke, odnosno da se ne radi o verzijama predviđenim za nošenje naoružanja poput H145MD3 koji je prikazan na Batajnici juče a kome je Aero.rs ranije pisao.

Airbus H145M D3 Matthias Böhmler / @matthiasboehmler
Na upit Aero.rs, Ministarstvo Odbrane je potvrdilo da je u Nemačkoj u toku obuka pripadnika RViPVO, konkretno 890. mhe Pegazi koja do sada nije koristila ovaj tip helikoptera.

"Preobuka pilotskog i tehničkog sastava 890. mešovite helikopterske eksadrile 204. vazduhoplovne brigade Ratnog vazduhoplovstva i PVO za helikoptere H-145M u Saveznoj Republici Nemačkoj je u toku. Raspodela helikoptera H-145M u jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i PVO, biće izvršena nakon njihovog prijema i uvođenja u operativnu upotrebu", naveli su u MO za portal Aero.rs

(Aero.rs)

Video: Najnoviji helikopter za Vojsku Srbije: Airbus H145M D3

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>