• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

I Litvanija kupuje Airbus helikoptere: H145 za graničnu policiju, H125 za ASU Baltia

Vreme čitanja: oko 2 min.

Planirana namena helikoptera uključuje širok spektar misija, uključujući traganje i spasavanje, medicinsku evakuaciju, patroliranje granicom i transport litvanskih specijalaca

  • 1
H145M RViPVO Salinger Igor

Na ovogodišnjem sajmu helikoptera European Rotors održanom u Madridu Airbus je prikupio pet porudžbina od klijenata iz Litvanije. Granična policija i ASU Baltija naručili su nove H145 i H125 helikoptere.

Airbus Helicopters je ove nedelje proširio portfolio klijenata dobivši porudžbinu za dva H125 helikoptera od litvanskog operatera ASU Baltija. To su prvi Airbus helikopteri prodati komercijalnom operateru u ovoj baltičkoj zemlji, a biće i prva dva helikoptera porodice H125 u Litvaniji, saopštio je Airbus u utorak 28. novembra.

Helikopterski operater iz Kaunasa do sada je koristio letelice ruske proizvodnje. ASU Baltija takođe se bavi logističkom podrškom za AS365N3+ flotu helikoptera litvanskog ratnog vazduhoplovstva te već ima iskustva sa letelicama evropskog proizvođača.

Airbus H125 AIRBUS/Jack Sykes/Pro Pilot Magz

U sredu 29. novembra, prodajni tim Airbusa upisao je još tri porudžbine iz Litvanije - ovoga puta od Granične policije Litvanije (Lithuanian State Border Guard Service - VSAT).

Litvanski graničari potpisali su ugovor za kupovinu tri nova H145 u verziji sa novim petokraki rotorom koji, tvrdi proizvođač, omogućava bolje performanse, manju masu helikoptera za oko 100 kg i veću nosivost za oko 150 kg. Ovakve helikoptere koristi i RViPVO Srbije o kojima je portal Aero.rs nedavno pisao.

Ova tri dodatna H145 povećavaju ukupan broj Airbusovih letelica u službi litvanske vlade na jedanaest. Planirana namena helikoptera uključuje širok spektar misija, uključujući traganje i spasavanje, pomoć u uklanjanju posledica vremenskih nepogoda, medicinsku evakuaciju, patroliranje granicom, gašenje požara i transport litvanskih specijalaca.

H145 i H125 jedni su od najprodavanijih Airbus helikoptera. U službi ratnih vazduhoplovstava, policijskih snaga ali i kompanija koje organizuju turističke letove nalazi se skoro 4.200 H125 kao i više od 1.650 H145, pokazuju podaci Airbusa.

Među Airbusovim klijentima nalazi se i Srbije, tačnije Helikopterska jedinica MUP-a i RViPVO. Srbija je od Airbusa naručila ukupno 19 H145M.

Skoro polovina letilica, pet za Vojsku Srbije i četiri za HJ MUP je već isporulen, a još deset za RViPVO se očekuje uskoro.

Airbus H145M za RViPVO Vojske Srbije iz nove tranše letilica koji su poručeni 2022. godine viđen je na aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović kod Batajnice. Novi helikopter je primećen, u paru sa još jednim istog tipa. Više o tome možete pročitati u posebnoj vesti na portalu Aero.rs.

(Aero.rs)

Video: Leteli smo sa najnovijim avionom RViPVO Vosjke Srbije Airbus C295W

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>