• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion sudnjeg dana: Problem visoki troškovi, Boeing ispao iz konkurencije

Vreme čitanja: oko 1 min.

USAF i Boeing navodno nisu uspeli da postignu dogovor oko cene i načina finansiranja letelice

  • 0

Američki proizvođač aviona Boeing kako se čini ispao je iz trke za novi avion sudnjeg dana (Doomsday Plane) nakon što sa američkim ratnim vazduhoplovstvom (United States Air Force - USAF) nije uspeo da dogovori uslove i cenu nabvake letelice. Jedini preostali ponuđač na tenderu je Sierra Nevada Corporation (SNC).

Jedan od najunikatnijih tipova aviona današnjice E-4B Nightwatch uskoro očekuje zaslužena penzija, a proces nabavke zamenske letelice već je u toku. Mada se očekivalo da bi Boeing mogao da proizvede novi avion, on je ispao iz konkurencije.

USAF i Boeing navodno nisu uspeli da postignu dogovor oko cene letelice. Kamen spoticanja između dve strane bio je predloženi način finansiranja aviona. Američko ratno vazduhoplovstvo navodno je želelo da sa Boeingom potpiše ugovor sa fiksnom cenom nabavke što proizvođač nije prihvatio, preneo je Breaking Defense.

Pozicija Boeinga u pregovorima sa USAF ne bi trebala da čudi imajući u vidu da je kompanija zabeležila ogromne gubitke u programu zamene VC-25 predsedničkih aviona, poznatijih i kao Air Force One. Boeing je sa USAF dogovorio fiksnu cenu nabavke dva modifikovana B747 za vazdušni transport američkog predsednika ali su troškovi proizvođača u međuvremenu porasli i premašili predodređenu sumu.

Boeig je u međuvremenu izgubio skoro 500 miliona dolara u VC-25B programu, navodi ovaj izvor.

Jedini preostali ponuđač na tenderu je kompanija Sierra Nevada Corporation (SNC) koja se bavi modifikacijama vojnih letelica. Ova firma je već uključena u nekoliko odbrambenih ali i svemirskih projekata.

E-4B Advanced Airborne Command Post (istureno vazdušno komandno mesto - AACP) Nightwatch je avion u floti američkog ratnog vazduhoplovstva koji sa ulogom da bude komandno mesto u slučaju nuklearnog rata, a povremeno služi i kao prevozno sredstvo američkog ministra odbrane.

Radi se o modifikovanom Boeingu 747-200 opremljenom velikim brojem naprednih elektronskih sistema kao i specijalnom zaštitom od elektromagnetnog zračenja nastalog nuklearnom eksplozijom.

(Aero.rs)

Video: Airbus C295W: "Medijski let" najnovijim transportnim avionom RViPVO Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>