• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vazduhoplovi V-22 Osprey prizemljeni, Marinci u letelici koja je pala kod Jakušime proglašeni mrtvim

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon što je komanda USAF izdala saopštenje u kom je izrazila žaljenje zbog gubitka osam pripadnika u tragičnoj nesreći kod obale Japana, doneta je odluka da se privremeno obustavi upotreba vazduhoplova

  • 0

Sva četiri korisnika vazduhoplova Bell Boeing V-22 Osprey (Američko ratno vazduhoplovstvo - US Air Force, Američka ratna mornarica - US Navy, Američki marinci - US Marines i Japanske kopnene samo-odbrambene snage - Japan Ground Self Defence Force - JGSDF) doneli su odluku da do daljeg prizemlje ove letelice.

Odluka je doneta nakon što je olupina letelice koja se srušila locirana na dnu okeana. USAF je 5. decembra proglasio svih osam putnika mrtvim:

“Duboko smo ožalošćeni gubitkom osam pripadnika oružanih snaga u tragičnoj nesreći letelice kod obale Japana”, saopštio je američki državni sekretar odbrane Lojd Ostin u saopštenju.

Boeing CV-22 Osprey srušio se nedaleko od obale ostrva Jakušima u jugozapadnom Japanu 29. novembra 2023. godine, o čemu je naš portal već pisao.

Japan US Osprey Crash Foto: Tanjug/AP
Preliminarni nalazi istrage ukazuju da je potencijalni uzrok nesreće mogao biti tehničke prirode, navodi se uz ograde u saopštenju Komande za specijalne operacije američkog ratnog vazduhoplovstva (Air Force Special Operations Comand - AFSOC) objavljenom 6. decembra 2023. godine, u kom je najavljeno moguće prizemljenje flote vazduhoplova CV-22 Osprey u USAF, piše CNN.

Sličnu odluku objavila je nekoliko sati kasnije Komanda za pomorske vazdušne sisteme (Naval Air System Comand - NAVAIR), najavila je da će prizemljiti obe varijante ovog vazduhoplova koji su u upotrebi u mornarici i marinskom korpusu - CMV-22B i MV-22B, prenosi Aerotime.

Japanske kopnene samoodbrambene snage (JGSDF), prve su prizemljile ovaj tip vazduhoplova samo dan nakon što je Osprey pao u blizini ostrva Jakušima.

Podsetimo, dve letelice Boeing CV-22 Osprey iz 353. Vinga za specijalne operacije u sastavu USAF poletele su 29. novembra u jutarnjim satima iz baze Jokota koju dele Japanske vazdušne snage za samoodbranu (Japan Air Self Defence Force - JASDF) i USAF, ka vazdušnoj bazi Kadena u rutinsku misiju, opisuje mreža ABC.

Avion  V-22 Osprey, Ospri Profimedia/ddp USA/News Images

Iz još neutvrđenog razloga jedna od letelica je promenila kurs ka ostrvu Jakušima u pokušaju da sleti. Upravo ta letelica srušila se na kilometar istočno od obale Jakušime, a jedan od očevidaca je rekao lokalnoj televizijskoj stanici da je levi motor vazduhoplovao goreo i da je eksplodirao pre pada.

Boeing Bell V-22 Osprey je višenamenski vazduhoplov koji kombinuje karakteristike i sposobnosti helikoptera i aviona.

Ovaj vazduhoplov bio je u fokusu javnosti nakon što je samo u toku jedne nedelje u septembru imao tri prinudna sletanja u Japanu, kao i još jedan incident 19. oktobra ove godine, navodi Aerotime.

Od uvođenja ovog vazduhoplova u upotrebu do danas zabeleženo je 16 nesreća letelice sa ukupno 62 osobe koje su u tim nesrećama izgubile život.

Pre nesreće u Japanu, Bell V-22 Osprey pao je tokom vojne vežbe u Severnoj Australiji 27. avgusta 2023. Vazduhoplov je prevozio 23 marinca od kojih su tri poginula u padu, 60 kilometara severno od Darvina. Pet marinaca je prebačeno u kritičnom stanju u bolnicu. Istraga o ovoj nesreći je još uvek u toku, o čemu je naš portal takođe pisao.

(Aero.rs)

Video: Slovenija zahvaljuje na pomoći: Srpskih helikopteri ispraćeni iz Slovenije, dočekani na Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>