• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pad MV-22V Osprey u Australiji: Troje marinaca poginulo, pet teško povređeno

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Letelica MV-22 je od početka razvoja pa sve do danas imala više od deset padova

  • 0
Avion  V-22 Osprey, Ospri Profimedia/ddp USA/News Images

Letelica MV-22B Osprey iz flote američkih marinaca (United States Marine Corps - USMC) srušila se u nedelju na australijskom ostrvu Melvil tokom međunarodne vojne vežbe Predators Run. Troje marinaca je poginulo u fatalnom padu dok je još njih pet zadobilo teške povrede. 

Poginuli su jedan podofic i dva oficira: narednik Spenser Colart, kapetan Eleanor LeBo i major Tobin Luis

Usled još uvek nerazjašnjenih okolnosti, vojna transportna letelica MV-22B Osprey srušila se oko 09:30 po lokalnom vremenu na ostrvo Melvil na severu Australije.

MV-22B je u trenutku pada prevozio 23 pripadnika USMC, a njih troje je odmah poginulo. Pet marinaca je zbog ozbiljnosti povreda hitno prebačeno u grad Darvin gde se lekari trenutno bore za njihov život.

Bell Boeing V-22 Osprey je višenamenska vojna letelica sa sposobnostima vertikalnog poletanja i sletanja razvijena osamdesetih godina. Letelica koju mnogi posmatraju kao svojevrsan hibrid aviona i helikoptera je od početka razvoja pa sve do danas imala više od deset udesa u kojima je živote izgubio veliki broj pripadnika američkih oružanih snaga.

Pre katastrofe u Asutraliji, poslednji pad V-22 je zabeležen u junu prošle godine u Kaliforniji kada je poginulo pet marinaca.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Slovenija zahvaljuje na pomoći: Srpskih helikopteri ispraćeni iz Slovenije, dočekani na Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>