• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pronađen helikopter Bell 412 koji je nestao u Gvajani: Specijalci izvukli dva preživela i pet tela

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pripadnici specijalnih snaga pomoću užadi spustili su se iz helikoptera do mesta nesreće ali su nažalost pored dva preživela, izvukli i pet beživotnih tela.

  • 0

Helikopter Bell 412 oružanih snaga Gvajane (Odbrambene snage Gvajane - Guyana Defence Force) koji je nestao u sredu juče u problematičnom području na granici sa Venecuelom pronađen je  kasno sinoć po srednjeevropskom vremenu. Udes su preživele samo dve osobe od ukupno sedam koliko ih se nalazilo u helikopteru, saopštile su vlasti u južnoamaeričkoj državi.

Po "veoma izazovnim" vremenskim uslovima koji su otežavali pretragu iako je letilica emitovala tzv. ELT signal za lociranje, olupina je pronađena u nepristupačnom području u džungli.

Pema prvim informacijama koje su saopštile GDF, "primećeni su znakovi života" pa su se pripadnici specijalnih snaga pomoću užadi spustili iz helikoptera do mesta nesreće ali su nažalost pored dva preživela - čije se stanje ne navodi - izvukli i pet beživotnih tela.

U nesreći su poginuli visoko rangirani pripadnici GDF: penzionisan brigadir Geri Biton, pukovnik Majkl Šahud, pilot potpukovnik u rezervi Majkl Čarls, potpukovnik Šon Velkam, kao i narednik Džejson Kan. Dvojica preživelih su drugi pilot poručnik Andio Majkl Kraford i narednik Dvejn Džonson

Gvajanske vlasti su saopštile da je sedam visokorangiranih vojnih lica bilo na putovanju radi posete trupama na granici sa Venecuelom.

Bell 412EPI (reg 8R-AYA, fabrički broj 37002) proizveden je 2014, navodi Airline Safety Network. U julu ove godine, zajedno sa avionom Beech 350, nabavljen je u SAD od strane Gvajana gde se pridružio odbrambenim snagama južnoameričke države.

GDF helikopter Facebook/Guyana Defence Force
Tenzije između dve zemlje rastu od venecuelanskog referenduma održanog u nedelju, na kojem je više od 95 odsto birača podržalo vladino polaganje prava na Esekibo.

Lider Venecuele Nikolas Maduro je posle referenduma zatražio od državne naftne kompanije da izda dozvole za eksploataciju u Gvajani i predložio da Narodna skupština usvoji zakon kojim bi ta oblast postala deo Venecuele.

U regionu raste zabrinutost, dok Gvajana svoje trupe drži u visokoj pripravnosti, a brazilska vojska premešta više vojnika u pogranični grad Boa Vista, glavni grad države Roraima, ali i dovodi više naoružanih vozila, prenosi Tanjug.

Juče (7.12.) SAD i Gvajana imale su, kako je saopšteno, rutinske zajedničke vojne vežbe.

"U saradnji sa Odbrambenim snagama Gvajane, Južna komanda SAD (U.S. Southern Command - USSOUTHCOM) će sprovesti letove u Gvajani. Ova vežba se zasniva na rutinskom angažovanju i operacijama za unapređenje bezbednosnog partnerstva između Sjedinjenih Država i Gvajane i jačanje regionalna saradnja" navela je američka ambasada u Gvajani.

"Pored ove vežbe, USSOUTHCOM će nastaviti saradnju sa GDF u oblastima pripravnosti za katastrofe, vazdušne i pomorske bezbednosti i suprotstavljanja transnacionalnim kriminalnim organizacijama", navodi se u saopštenju.

(Aero.rs)

Video: Srpski i Američki helikopteri zajedno iznad Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>