• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bonus kao pedeset srpskih plata: USAF svojim pilotima nudi dodatnih i do 50.000 dolara godišnje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američko ratno vazduhoplovstvo se već godinama suočava sa manjkom iskusnih letačkih kadrova jer veliki broj vojnih pilota odlučuje da potraži posao u komercijalnoj avijaciji

  • 1
Ohio Air National Guard KC-135R Stratotanker Nikola Anđić

Američko ratno vazduhoplovstvo (United States Air Force - USAF) odobrilo je novi program finansijskih stimulacija za svoje pilote. Prema najnovijem planu podsticaja, američki piloti bi trebali da dobijaju bonuse u iznosu od nekoliko desetina hiljada dolara godišnje.

Usled hroničnog nedostatka novih pilota, USAF je odlučio da finansijski motiviše iskusne pilote da produže svoj angažman u oružanim snagama SAD. Novi program stimulacija odobren je od strane USAF krajem novembra i trebao bi da važi od 2024. do 2028. godine.

Oni koji nakon deset godina obavezne službe budu želeli da nastave da rade u američkom ratnom vazduhoplovstvu na godišnjem nivou mogu da očekuju bonuse u iznosu i do 50.000 dolara, prenosi AirForceTimes.

Piloti borbenih, transportnih, daljisnki upravljanih i drugih vazduhoplova USAF koji svoj ugovor produže za tri do četiri godine mogu očekivati između 30.000 i 35.000 dolara na godišnjem nivou. Ukoliko se odluče da se službi posvete pet do sedam godina, taj iznos raste na 37.500 do 42.500 dolara.

USAF je za one koji će nositi američke pilotske uniforme veći broj godina pripremio još proporcionalno veće bonuse. Piloti koji budu potpisali ugovor u trajanju između osam i dvanaest godina na svojim bankovnim računima mogu očekivati 45.000 do 50.000 dolara više. To znači da bi na kraju svoje službe mogli da prihoduju i do 600.000 dolara.

Novi program stimulacija pripremljen je i za operatere bezposadnih letelica. Pored novčanih bonusa, USAF će nastaviti da pruža druge pogodnosti svojim pilotima poput mogućnosti biranja baze kao i odbijanja nepoželjnih zadataka.

Američko ratno vazduhoplovstvo se već godinama suočava sa manjkom obučenih pilota. Nakon deset godina službe veliki broj vojnih pilota odlučuje da potraži posao u komercijalnoj avijaciji imajući u vidu da su u tom sektoru veoma traženi, piše AirForceTimes.

Zvaničnici USAF-a nadaju se da će uz pomoć nove stimulatvne šeme motivisati pre svega najiskusnije pilote da produže svoj angažman u ratnom vazduhoplovstvu, pa tako i doprinesu prenošenju znanja na mlađe generacije

(Aero.rs)

Video: Srpski i Američki helikopteri zajedno iznad Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duk

    12. decembar 2023. | 11:26

    A gde je to kod nas plata 1000 dolara ?? U kojoj fabrici

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>