• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tajvan tvrdi: Kinezi nudili 15 miliona dolara pilotu da ukrade teški helikopter Chinook od svoje vojske

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njegovo privođenje usledilo je u avgustu kada su tajvanske službe otkrile zaveru

  • 0

Tajvanski vojni pilot navodno je prihvatio mito od 15 miliona dolara u zamenu za predaju CH-47 Chinook helikoptera kineskim oružanim snagama. Prema pisanju medija, kineska tajna služba ponudila je pilotu veliku sumu novca kako bi se dokopala letelice američke proizvodnje.

Jedan od pilota tajvanskih oružanih snaga navodno je pristao na višemilionski mito kineskih agenata koji su mu zatražili da im nabavi CH-47 Chinook transportni helikopter. Zavera je u međuvremenu otkrivena, a pripadnik tajvanskih oružanih snaga je priveden.

Plan potpukovnika Hsieha, kako je imenovan u optužnici tajvanskog suda, navodno je bio da sa Chinookom sleti na nosač aviona kineske mornarice, prenosi Aero Time pozivajući se na South China Morning Post. On je tokom vežbi kineske mornarice planiranih na udaljenosti od 44 kilometara od obale ostrva Tajvan trebao da prizemlji helikopter na nosač aviona.

U zamenu za ovu uslugu, agenti su mu navodno prvobitno ponudili platu od 6.355 dolara mesečno koju je on odbio. U optužnici se navodi da su Kinezi nakon njegovog odbijanja potpukovniku ponudili 15 miliona dolara za izvršenje ovog zadatka kao i milion dolara depozita, preneo je The Drive.

Agenti su pilotu navodno obećali i bezbedno izvlačenje njegove porodice sa Tajvana u slučaju rata.

Hsieh je prema pisanjima medija stupio u kontakt sa tajnom službom još u junu preko penzionisanog oficira tajvanskih oružanih snaga. Njegovo privođenje usledilo je već u avgustu kada su tajvanske službe otkrile zaveru. Pored pilota, slobode je lišen i posrednik u pregovorima, navodi The Drive.

Zbog čega je Kini bio potreban CH-47 Chinook za sada nije poznato. Radi se o teškom dvomotornom helikopteru namenjenom transportu vojnika i vojne opreme. U svojoj floti tajvanska vojska ima osam CH-47SD helikoptera, navodi se u bazi podataka World Air Forces.

Prebeg pilota suprotstavljenih zemalja, pogotovo onih u aktivnom ratnom konfliktu, nije novina. Ukrajinci od početka rata 2022. godine aktivno i javno pozivaju ruske pilote da predaju svoje letelice.

Prvi partizanski piloti po kojima mnoge škole, fabrike i ustanove nose ime, Franjo Kluz i Rudi Čajavec prebegli su svojim avionom iz vazduhoplovstva NDH snagama Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

Tokom sukoba 1991. i 1992. godine četvorica oficira RViPVO tadanje JNA preletela su na stranu Hrvatske Vojske avionima MiG-21: dvojica iz Bihaća i dvojica iz Užica, odnosno aerodroma Ponikve. Jedan od ovih aviona sleteo je u Austriju, gde je sačekao kraj ratova na Balkanu.

Jedan od najvećih "ulova" Ukrajinaca svakako je Mi-8 AMTŠ transportni helikopter iz sastava ruske ratne flote. Njega je krajem avgusta Ukrajincima dopremio dvadesetosomogodišnji pilot Maksim Kuzminov kojem je obećano 500.000 dolara kao nagrada, preneo je tada The Kiyv Independent.

Možda i najpoznatiji slučaj prebega pilota dogodio se u septembru 1976. godine kada je sovjetski pilot Viktor Belenko predao tada potpuno novi MiG-25. On je preleto iz Vladivostoka do aerodroma Hakodate u Japanu gde se predao lokalnim vlastima koje su zaplenile avion.

SAD su temeljno istražile ovu letelicu za koju se smatralo da može predstavljati veliku opasnost za američke i savezničke snage. Otkriveno je da MiG-25 ipak nije sposoban i moćan koliko se to u početku smatralo.

(Aero.rs)

Video: Airbus C295W: "Medijski let" najnovijim transportnim avionom RViPVO Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>