• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poljacima isporučeni AW101 mornarički helikopteri: Plaćeno 400 miliona evra za četiri letilice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Broj AW101 u floti poljskih oružanih snaga mogao bi u narednim godinama da se poveća i na preko 20

  • 0
AW101 Poljska Foto: Shutterstock

Poljskoj ratnoj mornarici isporučena su tri od ukupno četiri naručena Leonardo AW101 helikoptera. Svečani prijem letelica u službu poljskih oružanih snaga obavljen je u gradu Darlovo na severu Poljske gde se nalazi 44. baza mornaričke avijacije.

Primopredaja tri AW101 višenamenska helikoptera obavljena je u utorak 12. decembra, a nove letelice su i zvanično postale deo naoružanja poljske moranirice. Mada se već nalaze u hangarima Poljaka, posade se još uvek obučavaju za ovaj tip helikoptera te AW101 u ovom trenutku nije potpuno operativan i spreman za vojne misije, prenosi Aero Time.

Poljska je 2019. godine sa konzorcijumom Leonardo potpisala ugovor za nabavku četiri AW101 po ceni od 430 miliona dolara, odnosno oko 400 miliona evra. Isporuka četvrtog helikoptera iz porudžbine poljskog Ministarstva odbrane planirana je naredne godine, piše Aero Time.

Glavni zadaci AW101 u službi Poljaka biće borbeno traganje i spasavanje kao i protivpodmornička borba. Za misije borbe protiv podmornica poljska mornarica je do sada na raspolaganju imala specijalne Mil Mi-14 - mornaričke helikoptere sovjetskog porekla bazirane na Mi-8.

Broj AW101 u floti poljskih oružanih snaga mogao bi u narednim godinama da se poveća. Poljski ministar odbrane Marisu Blaščak je u avgustu ove godine izjavio da se vode pregovori oko kupovine još 22 helikoptera ovog tipa i to za poljsku vojsku.

Usled rata u Ukrajini i povećanog rizika po bezbednost zemalja u Centralnoj i Istočnoj Evropi, Poljska je u prethodnih nekoliko godina sklopila niz ugovora kojima je predviđena nabavka naprednih borbenih sistema sa Zapada. Pored AW101, za oružane snage Poljske naručeno je čak 96 Boeing AH-64E Guardian borbenih helikoptera.

Novi AH-64E će zameniti zastarele Mil Mi-24 jurišne helikoptere koji se nalaze u floti poljskog ratnog vazduhoplovstva još od vremena Hladnog rata. Više o nabavci vrednoj 11 milijardi evra možete pročitati u posebnoj vesti na portalu Aero.rs.

AH-64 Apache helikopter Shutterstock

Leonardo AW101 je višenamenski helikopter razvijen osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Radi se o letelici koja može da leti brzinom i do 277 km/h i koja sa standardnim rezervoarima za gorivo može da prevali distancu od 1500 kilometara.

U kabinu AW101 se prema specifikacijama proizvođača može smestiti 25 vojnika.

(Aero.rs)

Video: Leteli smo sa najnovijim avionom RViPVO Vosjke Srbije Airbus C295W

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>