• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Merkel One ide na doboš: Nemačka prodaje na onlajn licitaciji državne VIP avione

Vreme čitanja: oko 2 min.

16+01 se tokom svoje karijere više puta našao na naslovnim stranama medija zbog njegovih relativno učestalih tehničkih kvarova

  • 0
Nemačka Airbus A340 Foto: Shutterstock

Doskorašnji nemački predsednički avion biće prodat na internet aukciji nakon što je ovog leta obavio poslednji let za državne zvaničnike. Airbus A340-300 nemačkog ratnog vazduhoplovstva (Luftwaffe) već će se naći u online oglasu - poput polovnog Volkswagen Golfa ili, da ne gresimo dušu, nekog Mercedes-Bezna ili BMW visoke klase.

Avion registracije 16+01 koji je do nedavno bio u službi najviših nemačkih državnih zvaničnika ukoro će se naći na internet prodaji.

Nemačka Airbus A340 Shutterstock
Letelica tipa Airbus A340-300 koja se koristi već više od 20 godina povučena je iz službe ovog leta nakon niza tehničkih kvarova koji su primorali ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok da otkaže svoj put za Australiju, prenosi Aero Time.

Poslednji u nizu problema sa 16+01 samo je ubrzao proces njegovog izlaska iz službe. Nemačko ratno vazduhoplovstvo (Luftwaffe) odlučilo je da se reši 16+01 zajedno sa još jednim državnim A340 (16+02) i ponudi ih na online aukciji na sajtu Vebeg.

Početak licitacije za rashodovana sredstva ratnog vazduhoplovstva očekuje se sredinom januara 2024. godine, navodi se na sajtu za prodaju.

Airbus A340-300 16+01 među Nemcima je poznatiji kao Merkel One, a jasno je da je ime dobio upravo po bivšoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i aluziji na američki Air Force One naziv za predsednički avion.

Prema podacima sajta Planespotters.net, ovaj avion je proizveden 1999. godine i sve do 2011. godine nalazio se u floti Lufthanse.

Nemačka Airbus A340 Foto: Shutterstock
Letelica početkom prošle decenije prelazi u ruke ratnog vazduhoplovstva čiji je jedan od zadataka i prevoz državnih zvaničnika. Avion je dobio ime Konrad Adenauer po prvom nemačkom kancelaru nakon Drugog svetskog rata.

16+01 se tokom svoje karijere više puta našao na naslovnim stranama medija zbog njegovih relativno učestalih tehničkih kvarova. Tako je kancelarka Angela Merkel u novembru 2018. godine zakasnila na G20 samit u Buenos Ajresu nakon što je posada aviona bila primorana da usled kvara preusmeri avion u Kelnu.

Nemačka Airbus A350 Shutterstock

Bivši nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas je naredne godine takođe imao peh sa 16+01 jer je prilikom sletanja u Njujork na avionu pukla guma, piše Aero Time.

Kao zamenu za stare A340, nemačka Vlada je nabavila tri znatno modernija Airbusa A350. Prva letelica ovog tipa isporučena je ratnom vazduhoplovstvu Nemačke prethodne godine.

(Aero.rs)

Video: Antonov Airlines An-124

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>