• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kamikaza-dron iz Rusije ponovo pao u Rumuniju: Podignuti rumunski F-16 i nemački Typhoon

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rumunski borbeni avioni Lockheed Martin F-16 i nemački Eurofighter Typhoon izvršili su nadzor vazdušnog prostora neposredno nakon pada drona

  • 0

Rumunsko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je pronašlo krater dubok najmanje 1,5 metara u blizini granice sa Ukrajinom, a za koji tvrdi je nastao nakon pada drona korišćenog u napadu na ukrajinsku lučku infrastrukturu.

Prema navodima Rumuna, napad bespilotnim letelicama dogodili su se u noći između 13. i 14. decembra u blizini granice sa Ukrajinom, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Rumunske oružane snage tvrde da su pronašle krater za koji se sumnja da je nastao prilikom udara drona. Krater je navodno lociran u nenaseljenom području oko 4 km uzvodno od grada Grindu u okrugu Tulča, preneo je Aero Time.

"Na osnovu informacija sa terena u vezi sa mogućim udarom na teritoriju Rumunije, timovi su otputovali u to područje tokom noći i jutros prijavili da je identifikovan krater dubok 1,5 metara kao rezultat nekontrolisanog pada drona korišćenog u napadu na ukrajinsku lučku infrastrukturu", navode iz rumunskog ministarstva.

Rumunski borbeni avioni Lockheed Martin F-16 i nemački Eurofighter Typhoon iz 86. i 57. vazduhoplovne baze izvršili su nadzor rumunskog vazdušnog prostora neposredno nakon pada drona, piše Aero Time.

Rusija i Ukrajina zasada nisu komentarisale navode rumunskih vlasti.

Zvanični rumunski izvori ne navode vrstu letilice koja je uzrokovala nastajanje kratera, a u zapadnim izvorima se pojavila informacija da je u pitanju dron-samoubica Geran-2, odnosno Shahed.

Shahed-136 dron Shutterstock
Iranski dron je u masovnoj upotrebi od početka napada na Ukrajinu i koristi se upravo za napad "u roju" sa ciljem da zbuni protivničku PVO. Ima domet od preko 1500 km, masu oko 200 kg od čega je čak četvrtina bojeva glava odnosno explozivno punjenje.

Ovo nije prvi put da je na teritoriju Rumunije pao vojni dron. Ruske snage su 4. septembra izvršile veliki napad na dunavsku luku u gradu Izmail, a jedan dron je završio i u Rumuniji. Bespilotna letelica srećom nije povredila nikoga na desnoj obali Dunava, a Rumunija tada nije prijavila materijalnu štetu.

(Tanjug/Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>