• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi C-27J Spartan za Sloveniju: Najsavremeniji transportni avion slovenačke vojske stigao u Cerklje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slovenija je prvog Spartana kupila krajem novembra 2021. godine, a dogovor za dodatni avion finalizovan je u septembru ove godine

  • 0
C-27J Slovenia Ministarstvo za obrambo RS

Prvi od sada već dva poručena srednja taktička transportera C-27J Spartan koje je Slovenija kupila sleteo je danas u vazduhoplovnu bazu Cerklje ob Krki.

Novopridošli avion koji će višestruko povećati transportne kapacitete Slovenačke vojske (Vojska Slovenije) do sletanja dopratila su dva školsko-borbena aviona Pilatus PC-9M.

Slovenija je prvog Spartana kupila krajem novembra 2021. godine, a dogovor za dodatni avion finalizovan je u septembru ove godine, o čemu je Aero.rs tada izveštavao.

Cena za kompletan aramžman - dva aviona, njihove prateće opreme, logističke podrške i sertifikacije iznosi oko 129 miliona evra.

Alenia C-27J Spartan je višenamenski transportni vojni avion koji je prvobitno proizvodila firma Alenia Aermacchi sve dok ih kompanija Leonardno nije preuzela. Avion može da transportuje preko jedanaest tona tereta, a sposoban je i za prevoz do 60 vojnika.

Avion je pronašao kupce širom sveta. Leonardo navodi da se na kapacitete C-27J pored Slovenaca oslanjaju i Italijani, Grci, Rumuni, Slovaci, Australijanci i drugi.

(Aero.rs)

Video: Leteli smo sa najnovijim avionom RViPVO Vosjke Srbije Airbus C295W

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>