• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oborena tri ruska lovca-bombardera Suhoj Su-34, tvrdi Ukrajina: Moskva ne pominje gubitke, blogeri potvrđuju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Komandant vazduhoplovnih snaga Ukrajine precizirao je da su avioni tipa Suhoi Su-34 oboreni u petak, 22. decembra, oko podneva. Prema nekim tvrdnjama, dejstvovano je američkim sistemom Patriot

  • 0

Suhoj Su-34 Wikimedia/Vitaly V. Kuzmin
Komandant Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine (Повітряні сили Збройних сил України, ПС ЗСУ), general pukovnik Mikola Oleščuk saopštio je da su jedinice protivvazduhoplovne odbrane oborile tri ruska borbena aviona Suhoj Su-34.

Navodno obaranje najsavremenijih lovaca-bombardera ruskih vazduhoplovnih snaga - zvanična Moskva nije pominjala u svojim izveštajima, a zapadni mediji tvrde da nisu mogli da dođu do nezavisnih potvrda ove informacije, iako je nekoliko referentnih vojnih blogera iz Rusije priznalo gubitak, navodi France 24.

Komandant vazduhoplovnih snaga Ukrajine precizirao je da su avioni tipa Suhoi Su-34 oboreni u petak, 22. decembra, oko podneva:

"Primetio sam poruku ispisanu na jednom od ruskih dronova koje smo oborili. Pisalo je "crknite, ku**e. Odlična ideja! Evo našeg odgovora", objavio je Oleščuk na mreži Telegram.

Ovu vest potvrdio je i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je u petak naveče u svom redovnom obraćanju zahvalio vojnicima u oblasti Heršon. "Naporima našeg ratnog vazduhoplovstva i direktnom akcijom protiv-avionske raketne brigade Odesa došli smo do ovog rezultata. Hvala vam, momci. I neka svaki ruski pilot zna da će naš odgovor uvek biti isti: niko od ruskih ubica neće proći nekažnjeno", izjavio je Zelenski.

Iako Rusija nije priznala gubitak aviona, ruski bloger poznat po imenu Fighterbomber napisao je da je "bilo gubitaka, verovatno zbog dejstva sistema Patriot". Njegov telegram kanal, inače, zapadni izvori opisuju kao blizak ruskim bezbednosnim strukturama, dok drugi tvrde da iza njega stoji izvesni kapetan ruskog ratnog vazduhoplovtsva (VKS).

Aleksej Zaharov, predstavljen kao stručnjak za vazduhoplovstvo ocenio je: "Gubitak nekoliko Su-34 mnogi doživljavaju kao tragediju. Nažalost, ovo nije ništa drugo do okrutna česta ratna realnost". "Tokom protekle godine naše Vazduhoplovstvo je izgubilo - iz svih razloga, uključujući i neborbene gubitke - najmanje 30 taktičkih aviona i to samo novih, tj. tipova koji se trenutno proizvode: Su-30, Su-34, Su-35", navodi Zaharov

Još jedan bloger, koji plasira svoj sadržaj pod korisničkim imenom Военный Осведомитель (vojni doušnik, op. aut.), je na svom kanalu izvestio o "gubicima među avionima Su-34" koji su korišćeni za "bacanje bombi na mostobran u Krinkiju i istočnu obalu Dnjepra".

U narednom postu, ova izvor prikazuje fotografije za koje tvrdi da su oprema pilota oborenih aviona, kao i helikopter Mi-8 koji je učestvovao u traganju i spasavanju "i prevozu tela poginulih".

Portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Juri Ihnat opisao je obaranje ruskih aviona kao "sjajno planiranu operaciju":"U našoj pozitivnoj statistici već neko vreme nije bilo aviona Su-34", rekao je on, navodeći model kao jedan od najmodernijih ruskih aviona, koji košta oko 50 miliona dolara, izveštava VOA.

Autor brojnih knjiga i publikacija specijalizovanih za vojnu avijaciju i istoriju modernog ratovanja Babak Tagavi rekao je da je petak bio "izrazito loš dan za rusko ratno vazduhoplovstvo. Jedan Sukhoi Su-34 su izgubili, a još dva su teško oštećena nakon što su pogođeni raketama zemlja-vazduh sistema Patriot protiv-vazduhoplovne odbrane Ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva."

Avioni Suhoj Su-34 mogu da izvrše vazdušne udare po ciljevima koji su udaljeni preko 1000 kilometara a naoružanje vazduh-zemlja i vazduh-vazduh mogu nositi na čak 11 podvesnih tačaka

Radio Svoboda ukazuje na to da Ukrajina nije dala preciznu poziciju oborenih aviona, iako je do obaranja, sudeći po navodima svedoka, došlo u oblasti blizu sela Krinki u Heršonskoj oblasti, na obali reke Dnjepar koja je prva linija fronta, prenosi portal Kyiv Independent.

Prošle godine u oktobru šest ljudi je poginulo kada je avion ovog tipa pao na urbani deo grada Jejsk u krasnodarskoj oblasti. Tom prilikom poginulo je šest osoba.

U septembru ove godine ruski državni mediji potvrdili su da je jedan Suhoj Su-34 pao u Voronježu.

Zabeležen je slučaj da se pogođeni avion ovog tipa srušio u martu 2022 na stambene zgrade u Černivu, sa tri neeksplodirane bombe od 500 kg.

Zapadni izvori procenjuju da je pre početka rata u Ukrajini ruskom vazduhoplovstvu na raspolaganju bio veći deo od preko 150 aviona tipa Suhoj Su-34 koji su proizvedeni. Prema tvrdnjama Kijeva - najmanje 20 je uništeno u 22-mesečnom sukobu.

Nedavno, o čemu je Aero.rs pisao, ukrajinci su dronovima napali rusku avio-bazu gde se nalaze Su-34 i tom prilikom je, prema ukrajinskim tvrdnjama, uništeno nekoliko aviona

Vest o obaranju tri borbena aviona dolazi u trenutku kada je Holandija u petak joše jednom potvrdila - ali ni sada nije precizirala rokove - da će isporučiti Ukrajini 18 aviona F-16 Fighting Falcon, prenosi Business Insider.

(Aero.rs)

Video: Srpski i Američki helikopteri zajedno iznad Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>