• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruski helikopter Mi-28 pao na kuću u Ugandi: Poginula oba pilota i jedan civil

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mil Mi-28 je sovjetski protivoklopni helikopter sa dva člana posade opremljen za dejstva za u svim vremenskim uslovima, danju i noću koncipiran kao isključivo jurišna letilica pa samim tim i bolje optimizovan za tu ulogu od svog prethodnika Mi-24

  • 0
Helikopter MI 28 Shutterstock

Borbeni helikopter Mil Mi-28 vazduhoplovstva Ugande srušio se u na zapadu ove afričke države u utorak 2. januara. U udesu su poginula oba člana posade i jedan civil.

Helikopter ruske proizvodnje bio je na putu za Demokratsku Republiku Kongo u okviru onoga što se u Ugandi naziva mirovna misije, kada se srušio u selu Niamisingiri, podokrug Kičvamba, okrug Ntoroko u zapadnoj oblasti Ugande.

Lopatice rotora helikoptera probile su krov kuće prilikom pada, što je tragično odnelo život jednog civila.

"Vazdušne snage Narodne odbrane Ugande sa žaljenjem obaveštavaju o padu helikoptera u oblastima Karugutu-Ntoroko", rekao je portparol ugandskih vazduhoplovnih snaga Maj Nabot Mugiša raznim medijima.

Brigadir Feliks Kulajigje, portparol Narodne odbrane Ugande, rekao je za lokalni medij TRT Afrika da se sumnja da je loše vreme uzrok nesreće.

"Posada je umrla kao heroji dok je učestvovala u borbi za smirivanje naše zapadne granice", rekao je Kulaigie.

Kulaigie je takođe rekao da je helikopter leteo za Kongo, gde se vojska Ugande bori protiv islamističke pobunjeničke grupe ADF (Allied Defence Front).

Mil Mi-28 (NATO naziv Havoc) je sovjetski protivoklopni helikopter sa dva člana posade opremljen za dejstva za u svim vremenskim uslovima, danju i noću. Za razliku od Mi-24/Mi-35 koji ima mogućnost prevoza trupa ili tereta, Mi-28 je koncipiran kao isključivo jurišni helikopter pa samim tim i bolje optimizovan za tu ulogu.

Osnovno naoružanje Mi-28 je top Šipunov 2A42 30 mm u nosnoj tureli a može da nosi različitu vođenu i nevođenu municiju i projektile, uključujući i do 16 protivoklopnih Ataka 9M120

Pored Rusije, isporučen je i Iraku i Alžiru. Uganda je 2022. godine nabavila tri helikoptera ovog tipa.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>