• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

400 miliona dolara za održavanje i modernizaciju Super Horneta i Growlera RAAF

Vreme čitanja: oko 1 min.

RAAF trenutno koristi 12 EA-18G Growler aviona za elektronsko ratovanje kao i 24 F/A-18F Super Hornet

  • 0
RAAF Australija F/A-18 Foto: Shutterstock

Kompanija Boeing Defense Australia sklopila je ugovor sa australijskom vladom za nastavak održavanja i unapređenje (upgrade) flote borbenih aviona.

Novim ugovorom vrednim 400 miliona dolara predviđeno je servisiranje letelica F/A-18F Super Hornet i EA-18G Growler iz flote Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Australije (Royal Australian Air Force - RAAF).

Ugovor u trajanju od pet godina objavljen je u subotu 6. januara i samo je nastavak Boeingovog aranžmana za održavanje aviona RAAF, prenosi Aero Time. Boeing se obavezao da će nadgledati servisiranje F/A-18F Super Hornet i EA-18G Growler i njihove projekte modernizacije i unapređenja.

Vrednost ugovora australijske vlade i Boeinga je 400 miliona dolara. Imajući u vidu da se radi o drugom produženju ugovora, celokupna vrednost aranžmana sa američkim proizvođačem aviona iznosi ček 800 miliona.

RAAF trenutno koristi 12 EA-18G Growler aviona za elektronska dejstva koji lete u sklopu 6. eskadrile u bazi Amberli nedaleko od Brizbejna. Produženje ugovora sa Boeingom događa se u trenutku kada flota EA-18G dostiže potpunu operativnu sposobnost, piše Aero Time.

F/A-18F Super Hornet znato su brojniji i RAAF koristi 24 aviona ovog tipa.

Super Hornet razvijen je na platformi starijeg F/A-18 Hornet aviona i u upotrebu je ušao krajem devedesetih godina. Radi se o dvomotornom višenamenskom avionu koji pored Australije koriste još i SAD i Kuvajt.

(Aero.rs)

Video: RViPVO dovozi Deda Mraza i Dobre Vile: Humanitarna akcija na batajničkom aerodromu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>