• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Težak udarac za Rusku avijaciju: Oboren AWACS Berijev A-50, pogođeno i leteće komandno mesto i Il-22M

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kada se preklope informacije iz različitih ukrajinskih, ruskih i zapadnih izvora, do incidenta skoro izvesno jeste došlo i čini se da je najlošije prošao A-50 i njegova posada

  • 1
Ruski avion A-50 AWACS Foto: Shutterstock

Ukrajinska protivvazdušna odbrana je u nedelju 14. januara navodno oborila dva najređa i najvrednija komandna aviona ruskog vazduhoplovstva: ruski AWACS (Airborne Warning and Control System) -  Berijev A-50 i leteće komandno mesto Iljušin Il-22, javljaju uz ogradu zapadni mediji.

Posvemu sudeći, kada se preklope informacije iz različitih ukrajinskih, ruskih i zapadnih izvora, do incidenta skoro izvesno jeste došlo i čini se da je najlošije (čitaj: tragično) prošao A-50 i njegova posada.

"Oko devet časova uveče ukrajinske snage pogodile su dva ruska vazduhoplova, A-50 DRLO i IL-22 bombarder, koji su bili iznad Azovskog mora", napisao je na Telegramu predsedavajući Komiteta za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove u Vrhovnoj Radi (skupštini, op. aut.) Ukrajine, Jurij Misjagin.

On je kasnije precizirao da je A-50 oboren, a da je Il-22 "pokušao da sleti na najbliži aerodrom, ali je nestao sa radara kad je počeo da se spušta u regiji Heršon".

Ni ovu informaciju, ali ni informacije koje su došle od drugih izvora, a na koje su se pozivali mediji u Ukrajini, nije bilo moguće potvrditi iz zvaničnih izvora.

Vest o obaranju strateški važnih aviona Ruske Federacije nije komentarisalo čak ni Ukrajinsko ministarstvo odbrane, navodi portal War Zone.

Ukrajinski radio RBC objavio je, kako tvrdi, "audio snimak posade aviona Il-22 koji je poslao SOS poruku na ruskoj strani južne obale Azovskog mora":

"Urgentno tražimo hitnu pomoć i vatrogasnu ekipu“, javila je posada, prenosi magazin Forbs, navodeći tvrdnje Kyiv Independenta da je četvoromotorni Il-22 pogođen duž obale Azovskog mora u nedelju uveče.

"Prema informacijama izvora iz Ukrajinskih odbrambenih snaga, otkriveno je da je ruski vojni vazduhoplov A-50 oboren, dok je Il-22M11 registracijskog broja 75106 oštećen", navodi RBC a prenosi War Zone.

Ukoliko su ovi navodi tačni, predstavljaće ozbiljan udarac za ratno vazduhoplovstvo Ruske Federacije, smatra Forbs, zato što je Moskvi, nakon što su plaćenici Vagner grupe u junu 2023. oborile jedan Il-22, ostalo tek 30 aviona ovog tipa.

Uz to, način upotrebe ovih aviona, pogotovu A-50, je upravo takav da treba da im omogući skoro pa "nedodirljivist", taktikom upotrebe pasivnim i aktivnim ometanjem i lovačkom zaštitom između ostalog pa pored materijalnog, predstavlja i veliki udarac na moral VKS.

Ruska verzija AWACS je još ređi vazduhoplov: ratno vazduhoplovstvo Ruske Federacije (Военно-воздушные силы России) ima, prema navodima Forbsa, samo devet letelica tipa Berijev A-50M i nadograđenih A-50U, nakon što je u februaru 2023. jedan od aviona navodno oštećen u Belorusiji.

Kyiv Independent tvrdi da je A-50 oboren "odmah nakon što je preuzeo dužnost u oblasti Kirilivka u Zaporožju“ na jugu Ukrajine, navodno samo 10 minuta nakon što je nad Azovskim morem pogođen Il-22.

Ukoliko se informacije o obaranju, odnosno pogađanju ova dva aviona pokažu tačnim, biće to jedan od najgorih dana za rusko vazduhoplovstvo od početka sukoba između Ukrajine i Rusije, gori i od onog dana u decembru 2023. kada je PVO Ukrajine uspela da obori tri aviona Sukhoi Su-34, o čemu je Aero pisao.

Postavlja se i pitanje kako je ukrajinska PVO uspela da obori A-50, ali i Il-22, jer bi ova dva vazduhoplova trebalo da obično lete na samoj ivici dometa protivničkih PVO sistema Patriot američke proizvodnje, koji mogu da pogode avione sa udaljenosti od 150 kilometara.

Prema objašnjenju koje navodi Forbs, "ukrajinske snage su otkrile da je A-50 prilično lako načiniti ranjivim uz pomoć elektronskih napada", objasnili su Džastin Bronk, Nik Rejnolds i Džek Votling u izveštaju za 2022. za Britanski Kraljevski ujedinjeni institut za odbrambene i bezbednosne studije (Royal United Institute For Defense and Security) u Londonu.

Za razliku od Berijeva, Ilushin Il-22 je moguće žrtva "prijateljske vatre" (friendly fire) i najverovatije je pogođen ruskim projektilima zemlja-vazduh, ali je uspeo da sleti na najbliži aerodrom, sa ranjenicima među posadom.

"Il-22 je u aprilu 2023 pokazao svoju izdržljivost: tada je pogođen sa dve rakete ukrajinskog PVO sistema Buk, ali je pilot vazduhoplova uspeo da spusti letelicu u Rostov na Donu, sa samo jednim motorom koji je radio", navodi vojni bloger  Военный Осведомитель (vojni doušnik, op. aut.) i dodaje:

"Prijateljska vatra, očigledno, koja nam ponekad nanosi veće gubitke od neprijateljske vatre i dalje predstavlja značajan problem za Oružane snage Rusije. Čini se da bi u modernoj eri, nakon skoro dve godine neprijateljstava, već trebalo da se razvije neprekidan rad sistema "prijatelj ili neprijatelj" (friend or foe) i interakcija između PVO i Vazdušno-kosmičkih snaga, ali očigledno nije.

Ako su informacije o jučerašnjoj prijateljskoj vatri na nebu na Azovskom moru tačne (a ukrajinske oružane snage uporno pripisuju avione na svoj račun), onda će ovaj incident biti sledeći u značajnom lancu poraza za Vazduhoplovstvo ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga vatrom iz sopstvenih sistema PVO" objašnjava on i precizira:

"Svi ovi avioni su postali žrtve nedostatka koordinacije, gluposti i žurbe, ponekad čak i daleko u pozadini i očigledno nisu bili neprijateljska meta. Međutim, i uz sve ovo, teško nam je da zamislimo kako bi dve velike letelice sa poznatom putanjom, kursom i konstantnim operativnim područjem mogle da se percipiraju kao meta".

Prema navodima drugog blogera koji se aktivno bavi vestima o ratu između Rusije i Ukrajine koji svoj sadržaj plasira pod korisničkim imenom Helipilot, nema informacija o sudbini posade aviona A-50.

"Niti želim niti hoću da komentarišem tragediju. Poginulima vječnaja pamjat", kratko je napisao ovaj korisnik.

(Aero.rs)

Video: Airbus A330MRTT automatic refueling

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. januar 2024. | 16:45

    OCEKUJEM ADEKVATNI ODGOVOR PUTINA NATO FASISTIMA !!! SLAVA PUTINU!!! SLAVA RUSIJI !!! 7.000 ATOMSKIH BOJEVIH GLAVA SACUVACE RUSIJU !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>