• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rumuni nastavljaju sa ulaganjima u vojsku: Za avione, dronove i PVO sisteme izdvojene milijarde evra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rat u Ukrajini dodatno je motivisao članice na istoku NATO saveza da započnu ubrzano opremanje oružanih snaga

  • 0

Rumunija je odlučila da u 2024. godini uloži značajna sredstva za opremanje svojih oružanih snaga, a veliki deo novca biće usmeren za modernizaciju ratnog vazduhoplovstva i jedinica protivvazdušne odbrane.

Rat u Ukrajini ocigledno je motivisao članice na istoku NATO saveza da preispitaju svoje odbrambene kapacitete i započnu ubrzano opremanje svojih oružanih snaga. Jedna od takvih zemalja je i Rumunija koja namerava da investira milijarde evra u opremanje kopnene vojske, mornarice ali i ratnog vazduhoplovstva.

Bukurešt već neko vreme ulaže značajna sredstva u obnovu naoružanja i kapitalne infrastrukturne radove važnih vojnih objekata i baza i spada u prvih 6 članica NATO po udelu izdvajanja za opremu u vojnom budžetu. Prošle godine Rumunija je premašila smernice Alijanse da se za odbranu izdvaja 2% BDP i da udeo opremanja u vojnom budžetu bude 20%. Udeo u BDP je iznosio 2,44% a za opremanje je bilo opredeljeno 35,2% vojnog budžeta, , piše Balkanska bezbednosna mreža.

F-35 U.S. Air Force photo by Senior Airman Alexander Cook
Svakako najambiciozniji, ali takođe i najskuplji projekat biće nabavka Lockheed Martin F-35 Lightning II borbenih aviona. Rumunija je spremna da izdvoji 6,5 milijardi dolara za kupovinu 32 nova aviona, o čemu je Aero.rs ranije pisao.

Lightning II nisu jedini vazduhoplovi koji bi u budućnosti mogli biti uključeni u flotu ratnog vazduhoplovstva. Karpatska zemlja je odlučila da kupi 32 korišćena Lockheed Martin F-16. Cena ovih aviona zajedno sa njihovom modernizacijom i stokom rezervnih delova Rumune će koštati 388 miliona dolara.

Oružane snage Rumunije uskoro bi mogle da računaju i na veliki broj bespilotnih letelica. Sa turksom kompanijom Baykar postignut je dogovor za kupovinu 18 Bayraktar TB2 vrednih 321 milion dolara kao i sa izraelskom firmom Elbit Systems za 21 Watchkeeper X u vrednosti od 410 miliona dolara.

Od ukupno sedam naručenih baterija raketnog sistema PVO Patriot do sada su stigle četiri, za šta je opredeljeno 3,9 milijardi dolara, prenosi BBM.

Ni helikopterska komponenta neće biti zaboravljena jer bi ratno bazduhoplovstvo trebalo da dobije pojačanje u vidu dva Airbusa H-125M, prenosi Balkanska bezbednosna mreža. Cena ove dve letelice iznosi neverovatnih 150 miliona evra, a iste bi navodno trebale da budu isporučene sa opremom za protivpodmorničku borbu

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>