• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi F-16 Fighting Falcon predati Slovačkoj: MiG-29 poklonjeni Ukrajini

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi Lockheed Martin avioni zameniće stare i dotrajale MiG-29 sovjetskog porekla

  • 1
F-16 Slovačka Lockheedmartin.com

Lockheed Martin formalno je isporučio prve F-16 Fighting Falcon avione slovačkom ratnom vazduhoplovstvu, odnosno Vazduhoplovstvu oružanih snaga Republike Slovačke kako je zvaničan naziv (Vzdušné sily Ozbrojených síl Slovenskej republiky)

Iako formalno u rukama Slovaka, letelice bi prema aktuelnim planovima trebale da stignu u Evropu tek sredinom ove godine.

Prva dva naručena F-16 predata su slovačkom ratnom vazduhoplovstvu, saopštio je Lockheed Martin sredinom prošle nedelje. Radi se o dve od ukupno 14 naručenih F-16 Block 70 letelica koje je Slovačka kupila 2018. godine.

Avioni F-16 Block 70 su proizvedeni u Lockheed Martinovom postrojenju u Grinvilu u Južnoj Karolini i predstavljaju najmoderniju verziju ovog modela. Od prethodnih varijanti Block 70 se razlikuje po modernom APG-83 AESA radaru, unapređenom kokpitu i većim brobenim sposobnostima, navodi se na sajtu proizvođača.

Prve letelice sa naprednim sposobnostima stići će u Slovačku sredinom 2024. godine, a isporuke aviona nastaviće se i u 2025. godini, obećava Lockheed Martin.

Dok se u fabrici u Grinvilu proizvode novi F-16, slovački piloti prolaze obuku za ovaj tip aviona. Oružane snage Slovačke su planirale da za F-16 Block 70 obuče ukupno 22 pilota, prenosi Balkanska bezbednosna mreža. Prvi piloti uputili su se na obuku u SAD 2021. godine, piše ovaj portal pozivajući se na slovačke medije.

Novi Lockheed Martin avioni zameniće stare i dotrajale MiG-29 sovjetskog porekla. Slovačka je svoju flotu od 13 MiG-29 donirala Ukrajini koja u ovom trenutku ima veliku potrebu za ovim - i svim drugim borbenim - vrstom vazduhoplovima.

Pored Slovačke, ugovor za kupovinu osam novih F-16 Block 70 potpisala je i Bugarska čije su se oružane snage do sada takođe oslanjale na letelice poreklom iz SSSR, o čemu je Aero.rs juče pisao.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojsa Bulatovic

    28. januar 2024. | 08:38

    Bio sam ubedjen da Ameri nece isporucivati F16 blok 70, jos narednih bar 5-10 godina,ali evo dobice ih uz Slovacku, Turska i Bugarska. To je avion u rangu Miga35 i Rafala, te J 10C , samo dosta ekonomicniji, pogotovo od ova dva prva.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>