• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avion Y-8 vojnog vazduhoplovstva Mjanmara izleteo sa piste u Indiji: Povređeno osmoro u kineskoj kopiji An-12

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avion istog tipa mjanmarskog vazduhoplovstva srušio se 2017. godine, kada su pogunule 122 osobe.

  • 0

Transportni avion Y-8 vojnog vazduhoplovstva Mjanmara izleteo sa piste je prilikom sletanja na aerodromu Lengpui (AJL), u indijskoj državi Mizoram.

U avionu je bilo 14 članova posade i putnika. ASN navodi da je u pitanju avion Shaanxi Y-8F-200W vojnog evidencijskog broja 5821, koji koristi 7. eskadrila mjanmarskog vazduhoplovstva

Y-8 je bio na misiji vojnog transporta, odnosno krenuo je po mjanmarske vojnike koji je trebalo da se vrate u svoju zemlju, nakon što su prešli državnu granicu posle borbi sa mjanmarskim pobunjeničkim grupama, prenosi Rojters.

Avion Shaanxi Y-8 ili Yunshuji-8 je transportni avion srednjeg dometa koji proizvodi kineska Shaanxi Aircraft Corporation. Dizaj je zasnovan - čak štaviše dobrim delom prekopiran - na sovjetskom Antonov An-12 trensporter, koje je nekada koristili i jugoslovensko RViPVO.

Y-8 je je jedan od najpopularnijih kineskih vojnih i civilnih teretnih aviona, sa mnogo varijanti koje se proizvode i izvoze. An-12 više ne proizvodi u Ukrajini ali Y-8 je i dalje u proizvodnji a razvijene su i brojne verzije sa specijalnom opremom za posebne namene, poput AWACS, aviona patroliranja iznad akvatorija i ASW platforme za bornu protiv podmornica.

Procenjuje se da je do 2010. godine napravljeno 169 aviona Y-8.

Skoro 700 vojnika Mjanmara prešlo je u severoistočnu Indiju u poslednja dva meseca nakon borbi sa militantnim grupama koje se bore protiv hunte na vlasti u Mjanmaru, a imaju podršu prodemokratske paralelne vlade.

Militantne grupe preuzele su kontrolu nad nekoliko vojnih punktova i gradova u blizini granice s Indijom.

Neimenovani izvor iz indijske vojske rekao je za Rojters da je 276 vojnika Mjanmara ušlo u Indiju prošle nedelje, nakon intenzivnih borbi blizu granice, od kojih se 184 vratilo kući, i dodao da Indija razmatra ukidanje mogućnost slobodnog kretanja ljudi između dve zemlje.

Tokom posete severoistočnom regionu u subotu, ministar unutrašnjih poslova Indije Amit Šah rekao je da će vlada podući ogradu duže cele granice sa Mjanmarom, duge 1.600 kilometara.

Avion istog tipa mjanmarskog vazduhoplovstva srušio se 2017. godine, kada su pogunule 122 osobe.

(Tanjug/Aero.rs)

Video: RViPVO uvelo u upotrebu Airbus C295: Novi avion prikazan ministru odbrane i načelniku Generalštaba

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>