• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prototip novog ECRS Mark 2 radara ugrađen prvi put na Typhoon: Velika očekivanja od evropskog radara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi radar koji do 2030 treba da bude uveden u operativnu upotrebu može da obavlja tradicionalne funkcije kao što su pretraga i ciljanje, dok istovremeno elektronski ometa protivničke sisteme

  • 0

Evropski zajednički radarski sistem (European Common Radar System) ECRS Mark 2, koji treba da bude sastavni deo opreme sledeće generacije borbenih aviona Eurofighter Typhoon Britanskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (Royal Air Force - RAF), uspešno je integrisan u avion na kome će biti ispitivan u realnim uslovima.

Testiranje prototipa ECRS Mark 2 na zemlji je sprovedeno u objektu BAE Systems u Vartonu, Lankašir, tokom 2023.

Radar je sada uspešno instaliran na britanskom avionu za testiranje i evaluaciju, Eurofighter Typhoon FGR4 oznake BS116.

Typehoon ECRS Mk2 radar Leonardo UK / uk.leonardo.com/
„Radarski procesor, prijemnik i jedinica za napajanje i kontrolu antene radara su redizajnirani kako bi dodatno poboljšali kapacitet, sposobnost i performanse sistema Mk2“, izjavio je Ros Vilson, jedan od lidera ovog projekta u kompaniji Leonardo UK .

Očekuje se da će se testiranje radara ECRS Mark 2 u letu održati tokom 2024. nakon što se završe dodatni integracijski radovi u hangaru za finalnu montažu Typhoona u Vartonu, navodi AeroTime.

Razvijen od strane Leonardo UK, podržnice italijanskog konzorcijuma i integrisan u Typhoon od strane BAE Systems, ECRS Mark 2 poseduje tzv MFA (Multifunctional array) tehnologiju koja mu omogućava da obavlja tradicionalne funkcije kao što su pretraga i ciljanje, dok istovremeno izvršava zadatke elektronskog ratovanja.

Senzor mu omogućava da pasivno prati mete u vazduhu i površinske emitere bez emitovanja signala, i istovremeno ometa neprijateljske emitere, bilo da su u vazduhu ili na površini, navodi proizvođač

Jedna od istaknutih karakteristika radara je njegova sposobnost da vrši "snažan napad elektronskim ometanjem", omogućavajući Typhoonu da locira i neutrališe protivnika, istovremeno održavajući bezbednu udaljenost od potencijalnih pretnji.

Svi avioni tipa Eurofighter Typhoon u sastavu RAF proći će do 2030. program modernizacije koji podrazumeva uvođenje radara ECRS Mark2 u upotrebu.

(Aero.rs)

Video: Akcija gašenja požara u Bloku 70

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>