• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD odobrile prodaju 40 i modernizaciju 79 aviona F-16 Turskoj u vrednosti od 23 milijarde dolara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turska već dugo pokušava da unapredi svoju flotu F-16 i ratifikaciju švedskog članstva u NATO uslovljavala je odobravanjem kupovine aviona od strane administracije SAD

  • 0
Turska F-16 flickr.com/Robert Sullivan/Lockheed Martin/Katsuhiko Tokunaga

Američka vlada je odobrila prodaju 40 novih borbenih aviona F-16 Turskoj u vrednosti od 23 milijarde dolara, nakon što je Ankara ratifikovala pristupanje Švedske NATO-u.

Dogovor uključuje i komplete za modernizaciju za 79 postojećih turskih aviona F-16, prenosi AP.

Taj potez usledio je samo nekoliko sati nakon što je Turska u petak svoj tzv. instrument o ratifikaciji za pristupanje Švedske NATO-u deponovala Vašingtonu, gde se nalazi arhiva dokumenata Alijanse i nakon što je nekoliko ključnih članova Kongresa povuklo svoje primedbe.

Američki Stejt department obavestio je Kongres da je takođe odobrio prodaju 40 lovaca F-35 Grčkoj, koji koštaju 8,6 milijardi dolara.

Turska F-16 Shutterstock
Turska već dugo pokušava da unapredi svoju flotu F-16 i ratifikaciju švedskog članstva u NATO uslovljavala je odobravanjem kupovine aviona od strane administracije SAD.

Ankara je ratifikovala prijem Švedske u NATO posle više od godinu dana odlaganja, što je izazvalo napetost u Alijansi.

Turski parlament je ove nedelje ratifikovao kandidaturu Švedske, a predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je ratifikaciju u petak.

Američki predsednik Džozef Bajden je nakon toga pozvao administraciju SAD da prodaja F-16 bude odobrena "bez odlaganja".

Novoproizvedeni avioni za Tursku biće najmodernije varijante F-16V Viper, navodi Flightglobal.

Tursko ratno vazduhoplovstvo (Türk Hava Kuvvetleri) najveći je korisnika borbenog aviona F-16 posle SAD. Prethodnih decenija, THK je uvelo u naoružanje 270 aviona varijanti C i D block 30, 40 i 50 od kojih je deo sklapan u domaćoj fabrici TAI.

Turski F-16 do sada su učestvovali u brojnim međunardonim misijima i lokalnim sukobima: Deliberated Force Allied Force nad Balkanom devedesetih, Baltic Air Policing, udarima na severu Iraka i Sirije.

U novembru 2015. godine, turski F-16 je oborio ruski Suhoj 24 koji je bio u misiji nad Sirijom, a koji je navodno povredio turski vazdušni prostor.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Akcija gašenja požara u Bloku 70

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>