• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministar odbrane: Slovačka razmatra nabavku američkih PVO sistema MIM-104 Patriot

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bratislava je 2023. dobila ponudu SAD za 12 novih helikoptera Bell AH-1Z Viper sa popustom od oko 65 odsto zbog pomoći koju je poslala Ukrajini, pa želi da razgovara o tome da iskoristi popust pri nabavci raketnog sistema

  • 0

Patriot missile launcher U.S. Army photo by 2nd Lt. Emily Park
U okviru dugoročnih planova za odbranu svog vazdušnog prostora Slovačka želi da razgovara o kupovini američkih PVO sistema Patriot, izjavio je danas slovački ministar odbrane Robert Kalinak.

Govoreći u nedeljnoj debatnoj emisiji državnog emitera RTVS, Kalinak je rekao da će Slovačka nastojati da iskoristi popust koji je prošle godine dobila od SAD za moguću nabavku jurišnih helikoptera, prenosi Rojters.

SAD su ponudile popust Slovačkoj nakon što je zvanična Bratislava poslala Ukrajini svoje borbene avione MiG-29 i sisteme protivvazdušne odbrane S-300.

"Otvorili smo debatu da li bi bilo moguće iskoristite ovaj popust i za nabavku američkih PVO sistema Patriot", rekao je Kalinak.

Bratislava je prošle godine dobila ponudu SAD za 12 novih helikoptera Bell AH-1Z Viper sa popustom od oko 65 odsto na konto vojne pomoći koju je poslala Ukrajini, ali u međuvremenu je vlada slovačkog premijera Robert Fica obustavila isporuke vojne pomoći Ukrajini.

PVO sistem Patriot (MIM-104 Patriot) je protiv-vazduhoplovni sistem zemlja-vazduh koji je u operativnoj upotrebi američkih oružanih snaga od 1981. godine.

Proizvodi ga Raytheon. Srce sistema predstavlja radar AN/MPQ-53 po čijem akronimu je sistem i dobio "nadimak" (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target - PATRIOT).

Baterija sistema je 2022. godine prema javno dostupnim podacima koštala 1.1 milijardi dolara, a svaki projektil PAC-3 MSE košta oko četiri miliona dolara. Prilikom izvoza, sistem zvanično dostiže značajno veću cenu od oko 2.5 milijardi  dolara.

(Aero.rs)

Video: Antonov Airlines An-124

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>