• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Češka nabavlja F-35 Lightning II Block 4 borbene avione: Posao vredan 6,5 milijardi dolara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aranžman ukjljučuje nabavku letelica, obuku i logističku podršku. Isporuka prvih letelica očekuje se 2031. godine

  • 2
F-35 www.army.cz / prap. Martin Král

Češka vlada ugovorila je sa SAD kroz program FMS (Foreign Military Sales) nabavku Lockheed Martin F-35A Lightning II borbenih avione i tako potvrdila svoju nameru da kupi nove letelice pete generacije.

Zvanični Prag i SAD su potpisali memorandum o razumevanju i tzv. pismo ponude i prihvatanja (Letter of Offer and Acceptance - LOA) za nabavku vazduhoplova čime je Češka postala 18. članica globalnog Lightning II programa.

Ugovori su sklopljeni u ponedeljak 29. januara i ceremoniji potpisivanja su prisustvovali američki ambasador u Češkoj Bijan Sabet kao i ministarka odbrane Češke Jana Černohova. Aranžman sa SAD podrazumeva nabavku 24 F-35 u najnaprednijoj Block 4 konfiguraciji.

Ceo posao vredan je 6,5 milijardi dolara i ukjljučuje nabavku letelica, obuku i logističku podršku za češko ratno vazduhoplovstvo (Vzdušné síly). Prvi avioni treba da budu isporučeni 2031. godine, navodi se u saopštenju Lockheed Martina.

Novi avioni pete generacije zameniće 14 JAS-39 Gripen C/D borbene letelice kao i domaće Aero L-159A ALCA vazduhoplove koji imaju ulogu lakih borbenih aviona.

Češka ne poseduje u vlasništvu flotu Gripen aviona već je iznajmljuje od proizvođača Saab, a trenutno se vode pregovori oko produženja lizing aranžmana do 2035. godine, piše Aero Time.

F-35 www.army.cz / prap. Martin Král
Lightning II je višenamenski borbeni avion pete generacije koji je do sada isporučen u skoro 1.000 primeraka. Najveći korisnik ovog aviona su SAD koje u svojoj floti imaju avione u verziji F-35A, F-35B i F-35C.

U poslednjih nekoliko godina Lockheed Martin je imao relativno dobar prodajni uspeh u Evropi obezbedivši desetine porudžbina za Lightning II avione. Pored Češke, F-35 koriste ili će koristiti Belgija, Danska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Italija, Poljska i druge države na Starom kontinentu.

Za avione je zainteresovana i Rumunija koja planira da kupi 32 F-35 o čemu je portal Aero.rs ranije pisao.

(Aero.rs)

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    30. januar 2024. | 15:01

    Дали паре, а буре држи воду док мајстори оду.

  • Oki

    30. januar 2024. | 14:29

    Sad Ameri trljaju ruke........ratovi za njih odgovaraju prodaja oružja ide kao luda.......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>