• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grčkoj odobrena nabavka borbenih aviona F-35 Lightning II: PVO sistemi S-300, Tor i Osa idu u Ukrajinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aranžman za višenamenske avione uključuje 40 primeraka F-35, a vrednost celog posla je 8,6 milijardi dolara

  • 0
S-300 PVO sistem Shutterstock

Čini se da će i Grčka, uz (ne tako dobro)susednu Tursku, postati korisnik Lockheed Martin F-35 Lightning II aviona nakon što su u petak 26. januara Sjedinjene Američke Države odobrile prodaju letelica ovoj mediteranskoj zemlji.

Dozvola koja se dugo očekivala prema navodima grčkih medija nije došla bez određenih uslova.

Grčka namerava da donira svoje protivvazduhoplovne sisteme S-300 Ukrajini koja je od početka rata izgubila određeni broj ovih sistema.

Pored S-300, Ukrajini bi moglo biti poslato i PVO naoružanje Tor, Osa, a potencijalno i ZU-23-2 protivavionski topovi, piše The War Zone pozovajući se na grčki list Kathimerini.

Donacija PVO sistema sovjetskog porekla ukrajini navodno je bila javno neizrečeni uslov za odobravanje prodaje F-35 Grčkoj koja već neko vreme pokušava da da dođe do aviona pete generacije. Sasvim očekivano

Ovo nije potvrđeno od strane grčkih ili američkih zvaničnika, ali je indikativno da je grčki premijer Kirjakos Micotakis ne tako davno izjavljivao kako slanje S-300 u Ukrajinu nije čak ni u razmatranju.

Pored toga, kontinuirano održavanje ruske tehnike u situaciji kada je država-proizvođač pod međunarodnim sankcija je blago rečeno izazovno.

Sa druge strane ukrajinskim oružanim snagama ovo naoružanje je dobro poznato, poseduju i znanje i rezervne delove i mogu ih brzo "uvesti u stroj".

Aranžman za višenamenske avione uključuje 40 primeraka F-35, a vrednost celog posla je 8,6 milijardi dolara. Ugovor o kupovini još uvek nije potpisan i postoji mogućnost da se za umesto 40 aviona, Grčka u budućnosti odluči za manji broj letelica, piše Aero Time.

S-300 PVO sistem Foto: Shutterstock

Ukoliko se donacija S-300 sistema obistini, ukrajinske oružane snage će dobiti značajno pojačanje. U inventaru Grčke nalaze se S-300PMU-1 sistemi koji koriste 48N6 rakete sa dometom od 145 do 258 kilometara.

Sposobnosti ukrajinskih PVO jedinica bi se značajno povećale imajući u vidu da sada uglavnom koriste rakete 5V55R dometa do 90 kilometara, prenosi The War Zone.

(Aero.rs)

Video: Pogledajte kako avion od 400 tona sleće prkoseći bočnom vetru: Antonov An-124 iznad Vojvodine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>