• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poljska nastavlja da se naoružava: Izvesna kupovina američkih MQ-9B SkyGuardian borbenih dronova

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema rečima predsednika kompanije GS-ASI, finalizacija pregovora sa Poljskom oko kupovine novih dronova je veoma blizu

  • 0

Poljska i Sjedinjene Američke Države sve su bliže postizanju sporazuma o kupovini novih bespilotnih letelica. Dva NATO partnera trenutno pregovaraju o nabavci MQ-9B SkyGuardian dronova.

Poljske oružane snage od oktobra 2022. godine koriste General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) MQ-9A Reaper bespilotne letelice, a čini se da je Poljska za sada zadovoljna sposobnostima američkih dronova. To potvrđuje i namera ove zemlje da kupi dodatne sisteme iz SAD i osigura svoje granice.

Prema rečima predsednika kompanije GS-ASI Dejv Aleksandara, finalizacija pregovora sa Poljskom oko kupovine novih dronova je veoma blizu. Novim paketom predviđena je nabavka MQ-9B SkyGuardian vazduhoplova, a ne MQ-9A bespilotnih letelica koji su već u upotrebi, piše DefenseNews.

SkyGuardian spada u kategoriju MALE ( Medium Altitude Long Endurance) dronova koji, kako i samo ime kaže, mogu da lete na srednjim visinama i ostanu dugo vremena u vazduhu. MQ-9B može da izvršava različite vrste misije poput osmatranja, gađanja ciljeva na zemlji i vodi kao i elektronskog ratovanja.

GS-ASI SkyGuardian predstavlja unapređenu varijantu MQ-9A Reaper koji se već nalaze u sastavu poljskih oružanih snaga. Maksimalna brzina letelica iznosi 390 km/h dok u vazduhu mogu da provedu više od 30 sati.

Dronovi imaju sposobnost letenja na visini od preko 12.000 metara. Poređenja radi, civilni putnički avioni obično krstare na oko 11.000 metara.

MQ-9A Reaper letelice nabavljene su 2022. godine putem lizinga od GS-ASI. Iz kompanije poručuju da su dosta naučili o izazovima na istoku Evrope tokom angažmana u Poljskoj i da se nova iskustva uzimaju u obzir prilikom planiranja operacija i taktika.

(Aero.rs)

Video: Airbus A330MRTT automatic refueling

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>