• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusija optužila SAD da su saučesnik u rušenju aviona, SAD Rusiju da gađa Ukrajinu severnokorejskim raketama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusija tvrdi da poseduje nepobitne dokaze da su ukrajinske snage koristile američke rakete sistema Patriot

  • 2
Iljušin IL-76 Shutterstock

Rusija je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija optužila SAD da su "direktni saučesnik" u rušenju ruskog vojnog transportnog aviona Iljušin IL-76 prošlog meseca iznad Belgorodske oblasti, kada je poginulo 74 osoba, od toga 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Vašington je uzvratno optužio Rusiju da je ispalila najmanje devet severnokorejskih balističkih raketa na Ukrajinu.

IL-76 Salinger Igor
Zamenik američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Robet Vud optužio je Rusiju da je ispalila najmanje devet severnokorejskih balističkih raketa na Ukrajinu i rekao da Rusija i Severna Koreja moraju da odgovaraju jer su time prekršile rezolucije Saveta bezbednosti.

I Moskva i Pjongjang su ranije negirali optužbe SAD da je Severna Koreja isporučila rakete Rusiji.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je na sednici SB o Ukrajini da su SAD "direktni saučesnik" u rušenju ruskog vojnog transportnog aviona prošlog meseca iznad Belgorodske oblasti u Rusiji, preneo je Rojters.

Nebenzja je istakao da Rusija poseduje nepobitne dokaze da su ukrajinske snage koristile američke rakete sistema Patriot prilikom obaranja ruskog aviona 24. januara kada su poginule 74 osobe, uključujući 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika koji su bili predviđeni za razmenu.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Antonov Airlines An-124

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • radovan III

    7. februar 2024. | 08:53

    Pa sta ako Rusi gadjaju severnokorejskim raketama? I ukrajina gadja americkim, engleskim i oruzjem predatim sa zapada iz nato pakta?!?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>