• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iljušin Il-76 oboren u Rusiji, svi poginuli: Avion prevozio ukrajinske zarobljenike, drugi izbegao rušenje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Informacije o obaranju aviona trenutno nije moguće sa sigurnošču potvrditi ali blizina granice svakako može ići u prilog ovakvom scenariju

  • 0
IL-76 Salinger Igor

Iljušin Il-76 ruskih oružanih snaga srušio danas u blizini granice sa Ukrajinom. Prema navodima ruskih medija i zvaničnika, u avionu su se nalazili ukrajinski zarobljenici koji su ovom prilikom poginuli.

Video snimak pada vojnog transportnog aviona navodno je zabeležen u regionu Koročanski u Belgorodskoj oblasti, preneo je Telegram kanal AVIAINCIDENT. Prema pisanju ovog ruskog kanala, Iljušin Il-76 je prevozio preko 60 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su trebali da budu razmenjeni za uhvaćene ruske vojnike.

Ukupno 65 Ukrajinaca kao i devet pripadnika ruskih oružanih snaga poginuli su prilikom pada aviona. Posada letelice je prema prvim izveštajima sa terena navodno pokušala da izbegne pad u naseljeno mesto Jablonovo te se avion srušio u obližnju njivu.

Tačan uzrok pada za sada nije potvrđen ali u prvim minutima nakon katastrofe ukrajinski mediji su preneli informaciju da je Iljušin Il-76 oboren od strane njihovog sistema S-300. Telegram kanal ZeRada objavio je snimke ekrana sa ukrajinskog portala RBK Ukraina za koji tvrdi da je u svega nekoliko minuta promenio objavljenu vest.

ZeRada navodi da je naslov vesti o padu aviona promenjen iz "Obaranje Il-76 blizu Belgoroda je delo ukrajinskih oružanih snaga" u "Il-76 koji se srušio kod Belgoroda je prevozio rakete za S-300".

Kanal je takođe preneo da ukrajinski Koordinacioni štab za postupanje sa ratnim zarobljenicima nije ni potvrdio ni demantovao izjavu ruskog Ministarstva odbrane da je u avionu Il-76 koji se srušio u Belgorodskoj oblasti bilo ukrajinskih ratnih zarobljenika. Oni su naveli da prikupljaju i analiziraju sve informacije.

Mesto pada aviona udaljeno je oko 45 kilometara od ruskog grada Belgoroda, ali i oko 40 kilometara od ukrajinske granice.

Pad aviona, Belgorod, Rusija Foto: Tanjug/AP

Informacije o obaranju aviona trenutno nije moguće potvrditi iz nezavisnih izvora ali blizina granice svakako može ići u prilog ovom scenariju. Jedan od korisnika Telegram platforme posvedočio je da je "video da avion gori u vazduhu".

Predsednik komiteta za odbranu ruske Državne dume Andrej Kartapolov izjavio je da su avion oborile ukrajinske snage. On tvrdi da je Iljušin oboren korišćenjem tri Patriot ili IRIS-T rakete. Andrej Kartapolov je poručio da je još jedan Iljušin Il-76 sa 80 zarobljenika leteo ka Belgorodskoj oblasti ali da je posada nakon obaranja prve letelice odlučila da okrene avion i vrati se u bezbedan vazdušni prostor, preneo je Interfaks.

Kijevski mediji tvrde, pozivajući se na izvore u Generalštabu vojske Ukrajine, da su oružane snage te zemlje danas oborile ruski vojni avion Iljušin-76, u kojem je bilo 65 ukrajinskih zarobljenika, ali je Ministarstvo odbrane saopštilo da to ne može da potvrdi, prenosi Tanjug

Iljušin IL-76 Salinger Igor
Poratl Aero.rs je prošle nedelje pisao o obaranju još jednog aviona ruskog ratnog vazduhoplovstva, a radi se o AWACS (Airborne Warning and Control System) - Berijev A-50. Pored aviona za rano upozoravanje, veliku štetu je istog dana pretrpeo i Iljušin Il-22, odnosno leteće komandno mesto.

Iljušin Il-76 je četvoromotorni transportni avion razvijan tokom šezdesetih godina prošlog veka. Nekoliko decenija nakon predstavljanja, ovaj avion još uvek predstavlja okosnicu ruske transportne komponente i nastavlja da se proizvodi do današnjeg dana.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>