• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Re'em u Beogradu: Snimak sletanja i poletanja aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva

Vreme čitanja: oko 1 min.

Videti 707 i čuti kvadrofoniju Pratt& Whitney JT3D motora danas je veoma redak prizor, skoro pa nezamisliv, pogotovu na evropskom i severnoameričkom nebu

  • 0

IDF 707 FlyinhHigh Aviation Youtube
Boeing 707 avion je koji je bez preterivanja u drugoj polovini pedesetih godina prošlog veka uneo revoluciju u interkontinentalni avio-saobraćaj: bio je to prvi masovno proizvođeni prekookeanski putnički avion sa 200 sedišta (zaviosno od varijante) i  doletom i do 9300 km.

Elegantni, za današnje standardne malo bučni četvoromotorac, ustupio je svoje mesto savremenijim i ekonomičnijim avionima koji prevoze putnike, a zadržao se za prevoz tereta kao i za posebne vojne misije, poput AWACS platfore, raznih specijalnih varijanti za izviđanje i elektronsko ratovanje ili aviona za dopunjavanje gorivom u letu.

Jedan od ovih aviona-veterana posetio je na kratko aerodrom Nikola Tesla (BEG) pre dva dana. Kako je Aero.rs objavio, u pitanju je transportni avion (istovremeno i tanker) tanker izraelskog ratnog vazduhoplovstva Boeing 707-300 Re'em kako mu je lokalni naziv.

Sada vam prikazujemo snimak sletanja i poletanja ovog aviona starog skoro pola decenije koji je zabeležila kamera FlyingHigh Aviation Youtube kanala. Sound on!

Videti 707 i čuti kvadrofoniju Pratt& Whitney JT3D motora danas je veoma redak prizor, skoro pa nezamisliv, pogotovu na evropskom i severnoameričkom nebu. Može se uporediti sa pojavom nekog luksuznog Mercedesa iz '50ih ili Ford Thunderbird na ulici ili auto putu.

Većini vojnih Boeing 707 koji su ostali u upotrebi u SAD i još nekoliko država ugradjeni su novi motori, najčešće CFM-56. To nije slučaj sa avionima koji se koriste u izraelskom vazduhoplovstvu koji su pogonjeni originalnim JT3D, doduše sa ugrađenim "prigušivačima buke" na (davno prevaziđeni) tzv. stage 2 nivo.

Video: Najsavremeniji transporter za RViPVO: Airbus C295

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>