• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Leti preko 10.000 km na čas: Ruska 3M22 Cirkon hipersonična raketa pala na Kijev, Ukrajinci pronašli delove

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajinski forenzičari pronašli su delove projektila za koji veruju da je 3M22 Cirkon, sposoban da pogađa ciljeve na dometima do 1000 km, nosi bojevu glavu od 300-400 kg i leti brzinom 8 do 9 Maha

  • 3
3M22 youtube/Mинобороны России

Direktor Kijevskog instituta za forenzička ispitivanja Oleksandr Ruvin rekao je danas da je Rusija upotrebila "hipersoničnu raketu Cirkon" tokom napada na Ukrajinu prošle nedelje.

"O tome svedoče oznake na delovima i fragmentima, identifikacija komponenti i delova i karakteristike koje odgovaraju toj vrsti oružja", istakao je Ruvin, preneo je Tanjug.

On je izneo preliminarnu analizu pšronađenih ostataka na svom Telegram kanalu.

"Prema preliminarnim informacijama, zaista imamo činjenicu korišćenja rakete 3M22 Cirkon. O tome svedoče oznake na delovima i fragmentima, identifikacija komponenti i delova. Projektil je usmeren na područje gde nema vojnih objekata i pogođeni su civili", navodi Ruvin

"Generalno, ruske rakete imaju delove koji se mogu koristiti u nekoliko različitih vrsta naoružanja, ali ima i komponenti soecifičnih za određene tipove. U ovom slučaju vidimo elemente koji su specifični za raketu 3M22 Cirkon. Delovi i ostaci mlaznog motora i upravljačkih mehanizama imaju posebne oznake"

Forenzička analiza utvrdila je da je "mikroelektronika slabo očuvana i praktično se ne može analizirati zbog fizičkog oštećenja. Preduzimaju se mere za utvrđivanje sastava metala iz fragmenata tela rakete i termoizolacionih materijala"

"Značajna fragmentacija projektila otežava identifikaciju, ali već sada možemo reći da oružje ne ispunjava taktičko-tehničke karakteristike koje je objavio neprijatelj. U toku daljeg stručnog istraživanja, sve moguće informacije će biti detaljnije", navodi direktor Kijevskog instituta za forenzička ispitivanja Oleksandr Ruvin

Napad u kojem je korišćen raketa Cirkon dogodio se 7. februara.

Veruje se da je pitanju jedno od najmodernijih i najsofistiranijih ruskih sredstava za uništavanje neprijatelja. Raketa je puštena u upotrebu u avgustu 2022. godine i u prvobitnoj verziji bila je planirana za dejstvo na brodove.

Prva lansiranja izvršena su sa fregate Admiral Gorškov uz Barencovom moru

Ratna stvarnost je očigledno učinila da bude upotrebljena i za druge ciljeve. Ruski predsednik Vladimir Putin

Prema dostupnim javno objavljenim podacima, 3M22 Cirkon je sposoban da pogađa ciljeve na dometima do 1000 km, nosi bojevu glavu od 300-400 kg i leti brzinom 8 do 9 maha, odnosno preko 10.000 kilometara na čas

Trenutno nije poznat ni način lansiranja rakete - da li je ispaljena iz podmornice, sa broda ili je prilagođena za druge načine lansiranja poput vozila ili čak iz aviona. Agencija TASS svoijevremeno je objavila da je u razvoju kopeni mobilni lanser za ovaj tip naoružanja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mojsije

    13. februar 2024. | 12:05

    Meni je zanimljivo da na koju god stranu raketa padne ili eksplodira, druga strana kaže da je promašila cilj ili da je pala na civile. I to se toliko izlizalo da ja ne mogu da verujem.

  • Zeljko Milivojevic

    15. februar 2024. | 06:01

    Kako da ne rakete koje kostaju boga oca ispaljuju na civile

  • nesa

    13. februar 2024. | 23:46

    Bravo za napisani članak! Da čujemo nešto novo, hvala!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>