• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

FSB istražuje Rosavijaciju: Ruski avioni i helikopteri navodno završili u rukama Ukrajinaca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slučaj je pokrenut protiv tri visoka zvaničnika Rosavijacije koji se terete za nemar i zloupotrebu položaja i prete im višegodišnje zatvorske kazne

  • 0

Nekoliko zvaničnika iz ruske Federalne agencije za vazdušni saobraćaj (Росавиация) optuženo je za nezakonitu deregistraciju, odnosno brisanje iz nacionalnog registra, vazduhoplova koji su, između ostalih, završile i u rukama Ukrajinaca.

Transportni helikopteri i jedan avion koji su donedavno bili registrovani u Rusiji navodno koriste ukrajinske oružane snage.

Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije (FSB) prema tim navodima je podnela krivične prijave protiv tri zvaničnika Rosavijacije, piše FL360aero. Nakon istrage dokumentacije ove agencije u julu prošle godine, ustanovljeno je da je 59 letelica nezakonito izbačeno iz ruskog registra i da je 36 njih prodato kupcima u inostranstvu.

Osam vazduhoplova je prema navodima ruskih službi završilo u "neprijateljskim" zemljama, od kojih je četiri u Ukrajini. Tri Mil Mi-8 helikoptera i jedan transportni avion Iljušin Il-76 korišćeni su od strane ukrajinskih snaga, prenosi FL360aero pozivajući se na rusku Izvestiu.

Istraga je navodno pokazala da je u suprotnosti sa zakonom deregistrovanje aviona i helikoptera izvršeno u periodu između marta 2022. i juna 2023. godine.

Slučaj je pokrenut protiv tri visoka zvaničnika Rosavijacije koji se terete za nemar i zloupotrebu položaja i prete im višegodišnje zatvorske kazne.

FSB je prema pisanju ruskog medija u sredu 7. februara zajedno sa policijom izvršio pretres kancelarije šefa Odeljenja za inspekciju bezbednosti letenja Kristine Bivaline i zamenika šefa Odeljenja za državnu registraciju civilnih vazduhoplova, prava i transakcije Pjotra Kozirjeva.

Pregledani su i dokumenti Ane Žilcove, bivše zamenice Kristine Bivaline koja je otpuštena sredinom prošle godine zbog antiratnih postera u njenoj kancelariji.

Prilikom pretresa su zaplenjeni dokumenti koji navodno potvrđuju nezakonite postupke službenika Rosavijacija ali i drugih "neidentifikovanih lica", piše Izvestia.

Sa druge strane, ukrajinski izvori smatraju da ovakve optužbe treba uzeti sa dosta rezerve i da je "veoma teško zamisliti civilni helikopter ili avion kako neopaženo prelazi front do bi završio u Ukrajini" kao i da je moguće da je u pitanju svojevrsan "lov na veštice" unutar Rusije.

Ukrajinci takođe podsećaju na slučaj prebega ruskog helikoptera Mi-8AMTŠ, o kome je i Aero.rs pisao ali napominju da je u pitanju vojni vazduhoplov nad kojima Rosavijacija kao civilni organ nema jurisdikciju.

Mil Mi-8 helikopter proizvodi se od šezdesetih godina i do danas je sklopljeno preko 17.000 primeraka u različitim verzijama, kako vojnim tako i civilnim. Letelica koja svoje korene vuče još iz doba Hladnog rata može se pohvaliti titulom helikoptera proizvedenog u najviše primeraka na celom svetu.

Čak i danas, više od pola veka od leta prvog Mi-8, ovaj helikopter se još uvek proizvodi i koristi širom Rusije, zemalja bivšeg SSSR-a ali i drugih država sveta.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>