• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ubijen u Španiji: Tragičan kraj Maksima Kuzminova, ruskog pilota koji je prebegao helikopterom Mi 8 u Ukrajinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema navodima svetskih medija, bivši kapetan Kuzminov je ubijen iz vatrenog oružja sa najmanje pet metaka u Viljahojosi, u španskoj provinciji Alikante, a njegovo telo pronađeno je u podzemnoj garaži

  • 6
Maksim Kuzminov Foto: Profimedia/WillWest News/east2west news

Pripadnik Glavne obaveštajne uprave Ukrajine (Головне управління розвідки Міністерства оборони України) Andrij Jusov, potvrdio je da je Maksim Kuzminov, nekadašnji pripadnik ratnog vazduhoplovstva Ruske Federacije (Военно-воздушные силы России) pronađen mrtav. 

Kuzminov je krajem avgusta 2023. u okviru tajne vojno-obaveštajne operacije Sinica dezertirao i dopremio oružanim snagama Ukrajine u vazdušnu bazu u oblasti Harkov borbeni helikopter Mi-8 sa "vrednom dokumentacijom i tajnom tehničkom opremom, za nagradu od 500.000 dolara", preneo je tada Kijev Independert, o čemu je pisao Aero.rs.

Helikopter VVS MI-8 AMTSH Shutterstock
"Možemo da potvrdimo činjenicu da je mrtav", izjavio je Jusov portalu Kijev post. O njegovoj likvidaciji priča se već nekoliko dana na mrežama, a tek danas je potvrđeno da je njegovo beživotno telo pronađeno 13. februara. 

Čovek koji je helikopterom vrednim 17.5 miliona evra prebegao nakon što je njegova porodica pobegla iz Rusije bio je na listi za likvidaciju ruskih specijalnih snaga, navodi britanski list San.

Prema navodima ruskih medija, bivši kapetan Kuzminov je ubijen iz vatrenog oružja sa najmanje pet metaka u Viljahojosi, u španskoj provinciji Alikante, a njegovo telo pronađeno je u jednoj podzemnoj garaži.

Kuzminov je navodno imao problema sa alkoholom i narkoticima, a komšije u španskom primorskom mestu su izjavile policiji da se "stranac ponašao neprikladno, vrištao, i u pijanom stanju pričao stvari o svojoj prošlosti i sadašnjosti piše Eureka News iz Valensije koju citira ruska državna agencija TASS.

Ono što zbunjuje u izveštajima jeste saopštenje španske policije da je u garaži u Viljahojosi pronađeno telo muškarca starog 33 godine, dok je svojevremeno, u izveštajima o prebegu Maksima Kuzminova, navedeno da je on bio star 28 godina kada je dezertirao iz ruskog ratnog vazduhoplovstva.

Prema prvim informacijama iz izvora španske policije koju citira TASS, u obližnjem gradu EL Kampeljo pronađen je spaljeni automobil, kojim su, kako se spekuliše, atentatori pobegli.

Maksim Kuzminov Foto: Profimedia/WillWest News/east2west news

Kada je prebegao, Kuzminov je u dokumentarcu koji je objavila Glavna obaveštajna uprava Ukrajine, rekao da je njegov motiv za dezerterstvo bio "protivljenje ruskoj invaziji na Ukrajinu", a mediji u Kijevu su preneli i tvrdnje ukrajinskih obaveštajaca da su ruskom pilotu helikoptera ponuđeni "nova dokumenta, novi identitet i novčanu nadoknadu".

Prilikom sletanja u Heršon njegova dva člana posade nisu želela da podrže njegov prebeg pa su ih pripadnici ukrajinskih oružanih snaga likvidirali u kratkom obračunu.

(Aero.rs)

Video: United States Air Force Boeing C-40B

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni970

    19. februar 2024. | 20:47

    E baš se naživeo od tada,rusi nisu skloni praštanju izdaje.

  • vladimir

    20. februar 2024. | 07:45

    Veći problem od krađe helikoptera je to,što je ubio dvojicu kolega pilota ,koji su odbili da učestvuju u izdaji.

  • teorija zavere

    20. februar 2024. | 00:01

    Da li stvarno mislite da je specijalcima potrebno najmanje 5 metaka da nekoga likvidiraju? Ili bi ga ubili sa maksimalno 2 metka ili bi napravili da izgleda kao nesrećan slučaj. Lik je bio narkoman, tako nije isključeno da je ubijen zbog neraščišćenih računa. U svakom slučaju ne vidim razlog da se za njim žali. On nije samo prebegao sa helikopterom, već je to uradio za pola miliona dolara i u tom procesu je oteo dva vojnika koji su zbog njega stradali. Dakle, klasičan kriminalac.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>