• 7

Vreme čitanja: oko 2 min.

Artemis: Američki špijunski avion koji je obleteo oko Srbije pa kružio iznad BiH i uzbunio tamošnje medije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bombardier Challenger 650 Artemis poleteo iz baze u Rumuniji, preko Mađarske i Hrvatske ušao u BiH, a potom preko Jadranskog mora, Albanije i Bugarske odleteo nazad u Konstancu

  • 7

Avion Bombardier 650 Artemis Foto: Wikimedia/United States Army
Avion Bombardier Challenger 650 Artemis poleteo je danas sa vojnog aerodroma u bazi Mihail Kogalničanu u Konstanci na obali Crnog Mora, preko Mađarske i Hrvatske da bipreletom preko Osijeka ušao u vazdušni prostor Bosne i Hercegovine i nadletao prostor između Tuzle, Sarajeva, Zenice i Mostara.

Kretanje i zadržavanje ovog veoma specifičnog vazduhoplova iznad Bosne i Hercegovine, privuklo je pažnju tamošnje javnosti, prenosi Tanjug. Prema podacima sa Flajtradara iznad BiH je preleteo avion Bombarder Čelendžer 650 poznat kao Artemis koji američka vojska koristi za prikupljanje podataka", navodi se u agencijskoj vesti.

Naravno, nije u pitanju nikakav bombarder već avion koji proizvodi poznata kanadska firma Bombardier.

Ovaj avion formalno nije sastavu nijednog vida amerilkih oružanih snaga uključujući i Američko ratno vazduhoplovstv (United States Air Force - USAF), već je, kako navod sarajevski portal Vijesti, u privatnom vlasništvu kompanije Leidos Defense Group i iznajmljuje se po misiji, a angažuje ga američka vojska (US Army).

Nakon današnjeg leta nad Bosnom i Hercegovinomm Artemis 1 uputio se na Jadransko more, preko vazdušnog prostora Albanije ušao u vazdušni prostor Severne Makedonije i potom Bugarske, da bi nastavio svoj let ka polaznom aerodromu u bazi Konstanca, očigledno zaobilazeći vazdušni prostor Srbije, pokazuju javno dostupni podaci servisa za praćenje letova Flightradar24.

Let koji je obavio Artemis 1 u regionu - Flightradar24 Flightradar24

Iako je Bombardier Challenger 650 napravljen pre svega kao luksuzni  biznis-džet, modifikovanjem u model Artemis (Aerial Reconnaissance and Targeting Exploitation Multi-Mission Intelligence System) postao je sofisticirna platforma za sakupljanje informacija, navodi se u tekstu koji je objavljen na internet stranici Rob Report.

Prema samom proizvođaču, Bombardier Defense, avion je u vojnoj varijanti namenjen za inspekciju, osmatranje vremenskih i atmosferskih prilika, prevoz visokih zvaničnika, medicinsku evakuaciju, nadzor akvatorijuma, misije potrage i spasavanja, vuču meta...

U ovom trenutku postoje dva Artemisa, a nad regionom je leteo Artemis 1 - koji je, kako piše Defenseone - smešten u Rumuniji i već je "video akciju u ratu u Ukrajini".

Popularni The Aviationst navodi da su u Artemis modifikovani Bombardier Challenger 650 fabričkog broja 6140 (N488CR) i  5312 (N9191).

Prisustvo platforme Artemis nije prošlo neprimećeno i kod ukrajinskih i ruskih blogera koji prate vojne teme, u ovom slucaju iznad pribaltičkih država i Kaljingradske oblasti.

Ovi avioni mogu da prikupljaju podatke sa velikih udaljenosti kada lete na visini od 40.000 fita (oko 12,2 kilometara)", rekao je za Defenseone Majk Šanon, potpredsednik Upravnog odbora kompanije Leidos Defense Group.

Artemis se pre svega koristi u misijama prikupljanja najrazličitijih podataka i izviđanja i omogućavaju jedinicama koje ga angažuju praćenje sofisticiranih komunikacija na sigurnoj udaljenosti.

Ovo nije prvi put da ovaj avion leti u regionu Balkana: prethodno je njegov let dokumentovan je 18. januara, kada je leteo u vazdušnom prostoru Rumunije, što nije za iznenađenje obzirom da po svemu sudeći bazira u Konstanci kako bi bio blizu Ukrajini i Rusiji.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Najsavremeniji transporter za RViPVO: Airbus C295

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima

    24. februar 2024. | 05:35

    Ugrozene americke granice pa da provere.Idioti

  • Маркони

    24. februar 2024. | 09:17

    С којим правом они прелећу преко БИХ ..је ли је она чланица фашистичког НАТО-а па јој се дозвољава..ја бих уложио протестну ноту америчком амбасадору..силеџије нацистичке...

  • Rade

    24. februar 2024. | 10:33

    Miris ćevapa ih privukao!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>