• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ohajo: Tornado oštetio muzej Američkog ratnog vazduhoplovstva u čuvenoj bazi Rajt Paterson

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveću štetu pretrpeo je hangar u kom se restauriraju avioni koji postaju sastavni deo izložbene kolekcije, a najgore su prošli avioni iz doba hladnog rata: lovac F-104 i trenažni T-33

  • 0
US Air Force National Musem Wright-Patterson Air Base 01 Foto: US Air Force

Tornado razorne snage pogodio je Ohajo i tom prilikom oštetio Nacionalni muzej vazduhoplovnih snaga u bazi Američkog ratnog vazduhoplovstva (USAF) Rajt-Paterson u Dejtonu.

Srećom, u naletu tornada nije bilo povređenih, ali je pričinjena značajna šteta na istorijskim zgradama i avionima koji su bili u procesu restauracije, navodi Air and Space Forces.

“Ne mogu dovoljno da pohvalim naše bezbednosne snage, vatrogasce i inžinjeriju koji su brzo reagovali i sprečili veće posledice, rekao je pukovnik Trevis Pond, komandant baze i precizirao da su najveća oštećenja “na južnoj strani zone B”.

Kompletna baza je bila operativna i za vreme tornada, ali su uz muzej oštećene i zgrada 620 Laboratorije za istraživanje, vatrogasna stanica i jedna stambena zgrada.

Najveću štetu pretrpeo je hangar u kom se restauriraju avioni koji postaju sastavni deo izložbene kolekcije, a najgore su prošla dva aviona iz doba hladnog rata: lovac F-104 i trenažni avion T-33.

Baza Rajt Paterson  je centar u kom je smešten materijalna komanda USAF, koja nadgleda istraživanje, razvoj, testiranje i održivost sistema naoružanja u ratnom vazduoplovstvu SAD.

US Air Force National Musem Wright-Patterson Air Base 01 Foto: US Air Force

U bazi je smešten i nacionalni vazduhoplovno-svemirski obaveštajni ceentar, transportni ving, kao i ving za obaveštajne, osmatračke i izviđačke zadatke, kao i mnoge druge jedinice.

Tu je i najstariji muzej ratnog vazduhoplovstva na svetu, koji je smešten na više od osam hektara u nekoliko objekata i placeva na kojima se nalazi najveća kolekcija vazduhoplova, raketa, naoružanja i opreme.

US Air Force National Musem Wright-Patterson Air Base 01 Foto: US Air Force

O ovom muzeju portal Aero.rs nedavno je pisao: da podsetimo, muzej je zbog problema sa vodom morao da bude zatvoren nekoliko dana.

Baza Rajt Paterson u Ohaju ostala je i zabeležena u istoriji zemalja koje su nastale nakon rastpada SFRJ Jugoslavije: Upravo u ovoj bazi Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović potpisali su Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan rat u BiH.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>