• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliki profit Dassaul Aviation u 2023. ali i problemi u lancu snadbevanja koji remete isporuke aviona

Vreme čitanja: oko 1 min.

U 2023. godini Dassault Aviation je primio porudžbine i za 23 Falcon aviona što je značajno lošiji rezultat nego u 2022. godini

  • 0
Dassault Rafale Dassault Aviation/A. Pecchi

Kompanija Dassault Aviation objavila je finansijske i operativne rezultate za prethodnu godinu.

Iako je zabeležio veliki profit, francuski proizvođač aviona i vojnih sistema imao je velikih problema sa lancem snadbevanja koji je poremetio dinamiku isporuke letelica.

Dassault Aviation završio je prethodnu godinu sa prihodima od 4,8 milijarde evra što predstavlja pad od 31% u poređenju sa 2022. godinom. Profit francuske korporacije za 2023. godinu iznosi 886 miliona evra čime je ostvaren bolji rezulatet nego godinu dana ranije kada je zabeležena zarada od 830 miliona.

Dassault Rafale Dassault Aviation/A. Pecchi

Prodaja Rafale borbenih aviona još uvek je "zlatna koka" za Dassault Aviation. Kompanija je u 2023. godini uknjižila 60 novih porudžbina za višenamensku vojnu letelicu, a većina aviona kupljena je od strane francuskih oružnanih snaga.

Vazdušne i kosmičke snage Francuske (Armée de l'Air et de l'Espace) dobiće 42 nova Rafala o čemu je Aero.rs ranije pisao. Francuski vazduhoplovi takođe su naručeni i od strane Indonezije koja je potpisala ugovor za tranšu od 18 Rafala.

U 2023. godini Dassault Aviation je primio porudžbine i za 23 Falcon aviona što je značajno lošiji rezultat nego u 2022. godini kada je naručeno 64 letelica ovog tipa. Dassault Aviation treba da isporuči (backlog) još 211 Rafala kao i 84 Falcona.

Dassault Falcon avion Foto: dassaultfalcon.com

Francuski proizvođač je prethodne godine imao velikih problema sa lancem snadbevanja zbog kojih je isporučio manje letelica nego što je to inicijalno očekivao. Iz fabričkih hala izašlo je 13 Rafala i 26 Falcona, što je za dva, odnosno devet vazduhoplova manje nego što je ranije predviđeno, piše Aero Time.

Očekuje se da će ovi problemi nastaviti da utiču na proizvodnju Dassaulta i u 2024. godini.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>