• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Francuska naručila nove Dassault Rafale: Više od pet milijardi evra za 42 aviona, imaće ukupno preko 200

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novoproizvedeni Rafali isporučivaće se u verziji F4 ali je ubrzo nakon uvođenja u sastav ratnog vazduhoplovstva planirana i njihova modernizacija

  • 0
Dassault Rafale Dassault Aviation/A. Pecchi

Francuske oružane snage naručile su od kompanije Dassault Aviation desetine novih borbenih aviona Rafale. Ugovor sa proizvođačem borbenih sistema potpisala je Agencija za nabavke Ministarstva odbrane, a vrednost celog posla je preko pet milijardi evra.

Vazdušne i kosmičke snage Francuske (Armée de l'Air et de l'Espace) prema novom ugovoru treba da dobiju 42 nova Rafale aviona.

Radi se o jednosedima u verziji F4 koji dolaze sa modernim sistemom zaštite SPECTRA, digitalnim autonimnim ometačem signala kao i mogućnošću da nosi nove MBDA MICA rakete vazduh-vazduh, prenosi Aero Time.

Ministar odbrane Francuske Sebastijan Lekornu poručio je da posao sa Dassaultom predstavlja investiciju od preko pet milijardi evra kao i da će ovim aranžamnom biti obezbeđeno 7.000 radnih mesta u 400 domaćih kompanija.

Dassault Rafale facebook/Armée de l'Air et de l'Espace

Novi avioni isporučivaće se u sklopu takozvane "tranše pet", odnosno pete porudžbine. Francuska je do sada četiri puta naručiva Dassault Rafale i to 1993, 1999, 2004. i 2009. godine, a 2021. godine je kupljen mali kontigent od dvanaest aviona kako bi ratno vazduhoplovstvo nadomestilo korišćene avione prodate Grčkoj.

Francuzi su za svoje oružane snage do sada naručili 234 aviona, navodi se na sajtu Dassaulta.

Nabavka novih borbenih aviona je prema prvobitnim planovima trebala da se realizuje 2023. godine kako bi letelice bile isporučene u periodu između 2027. i 2030. godine, piše Aero Time. Datum isporuke aviona iz nove tranše 5 za sada nije poznat.

Novoproizvedeni Radali isporučivaće se u verziji F4 ali bi ubrzo nakon njihovog dolaska u flotu ratnog vazduhoplovstva trebala da usledi i njihova modernizacija.

Francuska odbrambena industrija trenutno radi na razvoju standarda F5 koji će, kako je najavio načelnik štaba francuskih vazdušnih i kosmičkih snaga Stefan Mije, doneti unpređenja u domenu povezanosti i procesorske moći Rafalovih računara.

Modernizacija novih aviona na F5 standard planirana je već u narednoj deceniji.

Dassault Rafale trenutno je jedan od najtraženijih aviona na tržištu i u prethodnih nekoliko godina prikupio je brojne nove porudžbine. Na sposobnosti Rafala trenutno se pored Francuza oslanjaju i Grčka, Indija, Egipat i Katar.

Među budućim korisnicima Rafala nalazi se i Hrvatska koja je od Francuske kupila dvanaest polovnih letelica.

Moguću nabavku bar jedne skadrile Dassault Rafale za srpsko RViPVO, više puta su spominjali najviši državni predstavnici, uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Prema tim navodima, razgovori o eventualnoj nabavci su traju već više od godinu dana.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>