• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanski specijalci dobijaju MH-47G helikoptere: Nove Chinook letelice za UK

Vreme čitanja: oko 1 min.

Velika Britanija već neko vreme pokušava da nabavi nove helikoptere ali visoki troškovi nabavke su je do sada sprečavali u kupovini

  • 0

Britansko ministartsvo odbrane zaključilo je sporazum sa kompanijom Boeing oko kupovine novih Chinook helikoptera. Američke letelice biće u službi specijalnih jedinica Velike Britanije.

Resorno ministarstvo finalizovalo je ugovor sa Boingom o kupovini 14 MH-47G Chinook, piše Aviation Week. Reč je o helikopterima MH-47G standarda Block II uz pomoć kojih će biti modernizovana postojeća flota Chinook letelica kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (Royal Air Force - RAF).

Velika Britanija već neko vreme pokušava da nabavi nove helikoptere ali visoki troškovi nabavke su je do sada sprečavali u kupovini. Bivši ministar odbrane UK Ben Voles najavio je kupovinu američkih vazduhoplova 2021. godine i to po ceni od 1,4 milijardi funti, odnosno 1,79 milijardi dolara.

Projekat je ipak odložen usled nimalo povoljne cene ali se čini da je Velika Britanija u međuvremenu dobila mnogo bolju ponudu. Ministarstvo odbrane sada tvrdi da je smanjilo troškove za 300 miliona funti nakon pregovora sa Vladom SAD, prenosi Aviation Week. Razgovori sa Vašingtonom navodno su rezultovali izmenjenim ugovorom za koji se tvrdi da je mnogo povoljniji po UK.

RAF Boeing CH-47 Chinook Foto: Defenceimagery.mod.uk/

Kolika je vrednost ugovora sa Boeingom trenutno nije poznato. Prve isporuke Chinooka treba da se realizuju u 2027. godini dok će poslednji primerci biti dostavljeni 2029. godine.

Novi helikopteri će zameniti najstarije Chinooke u floti RAF koja trenutno smanjuje broj CH-47 sa 60 na 51, prenosi Defense News.

Letelice koje RAF nabavlja isporučivaće se u varijanti MH-47G. Reč je o jednoj od najmodernijih verzija američkog helikoptera sa naprednom aviomnikom i opremom kao i mogućnošću dopunjavanja gorivom u letu. MH-47 je prvobitno razvijen za prevoz američkih specijalnih jedinica i odlikuje ga veliki dolet kao i nosivost od preko 11 tona, navodi Airforce Technology.

(Aero.rs)

Video: Pripadnici srpskog RViPVO u humanitarnoj akciji iznad Slovenije: Ekskluzivan video snimak

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>