• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zapalio se na sletanju vojni Antonov An-26 u Južnom Sudanu: Svi u letelici preživeli udes

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion je loše prišao pisti i nije se spustio kako treba, navode svedoci ogorčeni što nije bilo vatrogasaca ili vojske da ugasi požar koji je uništio avion

  • 0

Vojni transportni avion Antonov An-26 registracijske oznake AVIONS 401 Ratnog vazduhoplovstva Južnog Sudana srušio se prilikom sletanja na pistu aerodroma Yida u Ruengu, u Južnom Sudanu.

Generalni direktor međunarodnog aerodroma Juba (JUB) Kuor Kur rekao je da je An-26 poleteo sa piste Jube u ranim jutarnjim satima.

Posle leta koji je trebalo da traje oko sto minuta, avion sa hranom i lekovima za lokalno stanovništvo je trebalo da sleti u Yidi, ali se srušio zbog loših vremenskih uslova koji su vladali u toj regiji.

"Razlog je loša vidljivost u Yidi, ali i čitavoj regiji gornjeg Nila. Zbog toga smo preusmerili sve letove", rekao je Kur radio stanici Tamazuj.

Prema rečima direktora aerodroma Juba, sva četiri člana posade i tri vojnika koji su se nalazili u putničkom delu aviona, preživeli su pad: dva lica su zadobila lakše povrede, navodi portal Aerotime, mada postoji više nedorečenosti o broju lica u vazduhoplovu, kao i o broju povređenih.

Jedan od meštana koji se našao u blizini udesa izjavio je lokalnim medijima da na aerodromu nije bilo ni vojnika ni vatrogasaca koji bi pomogli u gašenju požara, pa je avion uništen.

"Današnji vremenski uslovi nisu bili dobri, vidljivost je bila veoma loša", rekao je neimenovani svedok kog citira Aerotime. "Avion je loše prišao pisti i nije se spustio kako treba. Pripadnika civilne zaštite nisu bili tu da ugase vatru", dodao je on.

Prema podacima koji su objavljeni na platformi Aviation Safety Network, kako citira Aerotime, može se zaključiti da se levi stajni trap nije otvorio prilikom sletanja.

Antonov An-26 je jedan od dva transportna aviona koji je bio u sastavu ratnog vazduhoplovstva Južnog Sudana.

Uz helikoptere Mi-17 i Mi-24, oružane snage raspolažu i sa italijanskim helikopterima AW-109, kao i jednim transportnim avionom Beechcraft 1900.

U ratnom vazduhoplovstvu Južnog Sudana nalazi se i dva mlazna aviona za obuku - Aero L-39.

(Aero.rs)

Video: Pogledajte helikoptere MUP u borbi sa vatrom: Snimak odozgo gašenja požara u Bloku 70

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>