• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

50 godina borbenog aviona Tornado: Ratovao u Iraku, Srbiji, Libiji, Siriji i protiv ISIS

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avion je korišćen u ratnim operacijama širom sveta, a svoje snage odmerio je i sa srpskim snagama tokom rata u Bosni i na Kosovu

  • 0

Panavia Tornado, poznat i pod akrobinom MRCA (Multi Role Combat Aircraft), proslavio je svoj pedeseti rođendan.

Po mnogo čemu specifičan i revolucionaran, Tornado je bio prvi namensko dizajnirani višenamenski borbeni avion - ono što će nekoliko decenija kasnije postati de facto standard. Takođe, radjen u kooperaciji Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke i Italije, projekat Tornado utabao je put budućoj evropskoh vazduhoplovnoh saradnji koja je rezultovala ultimativno projektima poput Eurofighter Typhoona ili Airbusa.

Airbus i Luftwaffe odlučili su da prikladno obeleže jubilej i dizajniraju specijalnu šemu bojenja za avion koji već pola veka leti nebom iznad Evrope.

U moru sivila dosadno obojenih borenih aviona, veliko uzbuđenje izazivju letelice u čije se bojenje uložilo nešto više truda, kreativnosti i novca.

Jedan od takvih je i Panavia Tornado 43+92 nemačkog ratnog vazduhoplovstva (Luftwaffe) koje je dobio specijalnu kolor šemu povodom obeležavanja pedeset godina od prvog leta ovog tipa vazduhoplva.

Crvena boja podseća na šare prototipa ovog aviona dok su zenele i sive nijanse omaž istorijskoj i sadašnoj šemi bojenja nemačkih vojnih aviona.

Na repu aviona oslikane su rondele nemačkog, italijanskog i britanskog ratnog vazduhopovstva. Radi se o tri zemlje koje su tokom sedamdesetih godina zajedničkim snagama razvijale ovaj borbeni avion.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by A.B Aviationphotography 🇩🇪 (@ab_aviationphotography)

Tornado 43+92 će biti predstavljen na ovogodišnjoj Međunarodnoj aerokosmičkoj izložbi (International Aerospace Exhibition - ILA) u Berlin od 5. do 9. juna, uoči godišnjice prvog leta 14. avgusta. Avion će se u septembru vratiti na aerodrom Manhing odakle je Tornado prvi put poleteo radi proslave jubileja, piše The Aviationist.

Panavia Tornado je dvomotorni višenamenski borbeni avion razvijen od strane konzorcijuma Panavia Aircraft .U zavisnosti od varijante, Tornado može da izvršava misije uništenja ciljeva na zemlji (IDS), elektronskog ometanja (ECR) ili vazdušne borbe (ADV).

Tokom devetnaestogodišnje proizvodnje Tornada od 1979. do 1998. godine kompanija Panavia Aircraft isporučila je preko 950 aviona. Ovaj vazduhoplov korišćen je od strane oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Italije i Saudijske Arabije, a jedino su Britanci u međuvremenu povukli ove letelice iz upotrebe.

Avion je korišćen u ratnim operacijama širom sveta. Najveći doprinos posade britanskih, italijanskih, saudijskih i nemačkih Tornado aviona je dale su u operacijama Desert Storm protiv Iraka i Allied Forece, NATO bombardovanju SRJ u proleće 1999.

Luftwaffe je precizno zabeležio čak 236 lansiranih raketa AGM-88 HARM na radare Vojske Jugoslavije tokom 78 dana operacije Allied Force, odnosno NATO agresije

(Aero.rs)

Video: Povratak supersoničnih putovanja: XB-1 otvara put ka brzinama kakve nismo imali od Konkorda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>