• 13

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podignuti borbeni avioni MiG-29: Nepoznata letilica uočena iznad Valjeva

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stalno zadejstvovane snage za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije otkrile su nepoznatu letelicu iznad Valjeva, na visini od 5.500 metara

  • 13
MiG-29 Salinger Igor/MC Odbrana

Neidentifikovana letilica primećena je u blizini Valjeva na visini od oko 5.500 metara danas (subota, 30. mart) pre podne. Odmah su podignuti borbeni avioni MiG-29 u svrhu presretanja i identifikacije.

Letilica je detektovana u blizini Valjeva na visini od oko 5.500 metara. Međutim, dok je dežurni lovački par bio na putu ka zoni presretanja, cilj je nestao sa radarskih ekrana, saopštilo je Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

"Danas, u 10.39 časova, stalno dežurne snage za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije otkrile su nepoznatu letelicu iznad Valjeva, na visini od 5.500 metara.

Na osnovu naređenja predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, podignut je dežurni par lovačkih aviona MiG-29, a dežurne raketne jedinice za PVD i radarska sredstva nastavili su sa osmatranjem vazdušnog prostora.

Letačka obuka, mig 29, Ministarstvo odbrane FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE
U toku navođenja dežurnog para aviona do zone presretanja, cilj se izgubio sa radarskih pokazivača. Lovci su nastavili let i izvršili pretraživanje zone, po proceduri, sa ciljem potvrde situacije. Nakon pretrage zone, dežurnom paru lovačkih aviona naređeno je da se vrati na matični aerodrom, dok su ostale snage nastavile sa redovnim praćenjem i osmatranjem vazdušnog prostora", navodi se u saopštenju MO.

U sklopu stalno dežurnih snaga za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora, nalaze se jedinice VOJIN (Vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje), raketne jedinice za PVD (protivvazdušna odbrana) iz sastava 250. raketne brigade za PVD, kao i dežurni par aviona MiG-29 iz 101. lovačke avijacijske eskadrile Vitezovi 204. vazduhoplovne brigade na aerodromu Pukovnik Milenko Pavlović kod Batajnice.

(Aero.rs)

Video: RV i PVO Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бујмирац

    30. mart 2024. | 16:02

    Јака заштита а ови што праше и прскају целу Србију њих не виде ,потруше нас а наши ништа

  • Bivši spec VOJIN

    30. mart 2024. | 20:23

    Tačno je da raketaši i piloti mogu da odmaraju, zato što ne vide ništa! Čudno je da "cilj" iznenada nestane na toj visini?! Mislim da je NATO umešan u takve rabote! Davno sam bio spec. VOJIN, te ne znam mogućnosti današnjih radara! Očigledno je da je u pitanju stelt letelica, te je potrebno menjati frekfenciju radara! U ovom slučaju potrebno je i vizuelno praćenje i javljanje, ali kao i uvek nedostaje koordinacija! Po profesionalnoj deformaciji iz JNA, često iznad kuće na većoj visini (znam otprilike da ocenim visinu), uočavam i manje avione na toj visini, ali ne mogu nikome da javim! Takav bi bio slučaj i da uočim dron! Mogao bih samo nemoćno da posmatram kako mi preleće preko kuće! Javjlanje bi bila nemoguća misija! Nemam nikakav broj telefona, a kad bi pozvao policiju, to bi bila tuga i žalost, počev od toga ko sam ja, ime, prezime, ime oca i dede, JMBG, da li sam siguran da sam video dron, čiji je dron… "ODE MAST U PROPAST"! Kao što reče naš predsednik: "Kad nešto primete, nazovu mene (njega), ili ako na mogu da dobiju mene (njega), zovu meni (njemu) nekog bliskog (Brnabićku ili Sinišu Malog valjda), i onda mi rešimo šta ćemo dalje"! U ovom sličaju verovatno radaristima nije uspelo nikog da dobiju telefonom, te je X letelica, mirno odletela dalje, dok avioni još nisu ni poleteli?!

  • Milojko

    30. mart 2024. | 17:58

    Ovde je akcenat da su rakerne jedinice nastavile sa osmatranjem a istina je da jedino jedinice VOJIN to rade neprekidno, 24 časa. I migovi i raketaši mogu da igraju preferans dok vojunovci ne daju uzbunu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>