• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarstvo odbrane Crne Gore: Ne ispitujemo dronove kamikaze iz BiH

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez tvrdi da je namenska industrija te zemlje već potpisala dva predugovora sa različitim zemljama, njegove tvrdnje svi demantuju

  • 0
Vojni Dron Ilustracija Foto: Shutterstock

Izjava Zukana Heleza, ministra odbrane u Savetu ministara BiH, da se "na poligonu u Crnoj Gori  ispituju dronovi kamikaze proizvedeni u Bosni i Hercegovini" uzburkala je region.

Pre nekoliko dana, Helez je, gostujući na televiziji Face izjavio i da će se dronovi "made in Bosnia" uskoro izvoziti u "dve zemlje sa kojima su već potpisani predugovori".

Ove tvrdnje najpre je demantovalo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da bi nakon toga i Ministarstvo odbrane Crne Gore odbacilo ove navode.

"Planom bilateralne saradnje u oblasti odbrane između Crne Gore i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, koji je u fazi finalnog usaglašavanja, nije predviđena ni jedna vrsta zajedničke obuke upravljanja bespilotnim letelicama na teritoriji Crne Gore", naveli su iz Ministarstva odbrane Crne Gore, prenosi sarajevski portal Klix.ba.

Helez već sedmicama unazad, podseća Klix, tvrdi da BiH ima tehnologiju za proizvodnju dronova kamikaza, da se dronovi kamikaze već proizvode u fabrici namenske industrije u BiH, da je sve legalno i da već postoje dva (pred)ugovora o izvozu u druge države:

"Imamo dva ugovora, predugovora, potpisana da izvozimo ... Mi smo zatvorili tehnološki proces. Mi to pravimo, to je gotovo. Mi imamo predugovora s dve države, to je ozbiljna priča", rekao je, između ostalog, Helez kod Senada Hadžifejzovića.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kaže da ne postoji nijedan (pred)ugovor i ističu da se svi oblici saradnje ministarstava odbrane dve zemlje, kao što su opremanja, pripreme i realizacije bilateralnih sastanaka i drugih aktivnosti iz domena odbrane i upotrebe oružanih snaga između država, dogovaraju i usklađuju kroz planove bilateralne saradnje.

Portal podseća i da su raniji njihovi sagovornici dobro upućeni u bosanskohercegovačku namensku industriju, upozorili da BiH trenutno ne može da proizodi dronove za vojnu upotrebu jer niti ima tu savremenu tehnologiju i resurse, niti postoje ugovori o proizvodnji i nameni tj. izvozu.

(Aero.rs)

Video: Najsavremeniji transporter za RViPVO: Airbus C295

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>