• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vojska Srbije uvodi novu specijalnost: Operator za vođenje naoružanih bespilotnih vazduhoplova

Vreme čitanja: oko 2 min.

U skoroj budućnosti najavljuje se uvođenje borbenih dronova i za njih je definisana nova specijalnost jer su postali efikasno sredstvo vatrene podrške

  • 2
Vojni Dron Ilustracija Foto: Shutterstock

Koji si dobio VES? Šta si po VES-u?

Ova pitanja i slična pitanja podrazumevala su se u razgovorima dojučerašnjih dečaka kada prođu regrutaciju u ne tako davno vreme obaveznog služenja vojnog roka.

Nije bilo svejedno - i od toga je često zavisilo ko će kako provesti narednih godinu dana -  da li je neko određen da bude specijalac, tenkista, mornar, snajperista, vozač ili "ćata". Obaveznog vojnog roka više nema - mada ima sve više glasova da se ponovo uvede - ali ima novih VES (vojnoevidenciona sposobnost) u skladu sa razvojem oružanih snaga i tekoviunama modernog ratovanja.

Važnost uvođenja bespilotnih letelica u naoružanje Vojske Srbije svako malo se ističe od strane predsedika i najviših državnih zvaničnika, bilo da su u pitanju sve učestaliliji prikazi naoružanja i vojne opreme, obraćanja predsednika Aleksandra Vučića ili sednice Vlade.

Pozitivnh pomaka u nabavci dronova i sličnih sistema svakako ima, a nedavno je uvedena i potpuno nova specijalnost "operator za vođenje naoružanih bespilotnih vazduhoplova".

Vojska Srbije dron operater Ministarstvo Odbrane
Ovaj VES uveden je u rodu artiljerije, prenela je Balkanska bezbednosna mreža krajem prošlog meseca. Vest dolazi u periodu kada se planiraju intezivne nabavke dronova i bespilotnih sistema različitih vrsta i namena.

Do sada u naoružanje su uvedene daljinski upravljani vazduhoplovi kineskog porekla CH-92A i CH-95 koje su u sastavu 353. izviđačke eskadrile Sokolovi u 98. vazduhoplovnoj brigadi i njima upravljaju iz zemaljske kontrole kabine piloti školovani za potrebe avijacije. Vojska Srbije koristi i izviđačke dronove Air Robot i DJI opremljeni kamerama ili daljinomerom, navodi Balkanska bezbednosna mreža.

U skoroj budućnosti najavljuje se uvođenje borbenih dronova i za njih je definisana nova specijalnost jer su postali efikasno sredstvo vatrene podrške koje se koristi kao zamena za konvencionalnu artiljeriju.

I sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić neretko je obećavao kupovinu različitih bespilotnih letelica za Vojsku Srbije, kako domaće tako i strane proizvodnje .

Tokom prošle godine spominjani su dronovi-kamikaze kompanije EGDE iz UAE vredni 200 miliona evra. Za vreme sajma IDEX 2023 pomenuto je da će dronovi-kamikaze da uđu u sastav Mešovite artiljerijske brigade (MABR), jedinice iz garnizona Niš, prenosi Balkansa bezbednosna mreža.

Ove godine mogle su se čuti više puta i najave o skorom uvođenju drona-kamikaze Gavran kompanije Yugoimport koji se trenutno nalazi u fazi testiranja a o kome je Aero.rs detaljno pisao.

Izvorna verzija Gavrana pogonjena je elektromotorom sa deklarisanim dometom od 50 kilometara. Naoružan je bojevom glavom od šest kilograma i namenjena je uništavanju tenkova i oklopnih vozila. U pitanju je "dron samoubica" koji se zabija u metu koju odabira operater.

Tokom prezentacije naoružanja u Domu garde u Topčideru početkom ove godine, predsedniku je predočeno da Gavran može da probije oklop debiljne 140mm. U budućnosti se planira i proizvodnja drona sa klipnim motorom i produženim doletom.

(Aero.rs)

Video: Dron samoubica Sajam naoružanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>